Sasha: Pet saveta o saradnjama

Jedan od vodećih svetskih house i techno di-džejeva, Sasha, poznat je po svojim kolaboracijama, pogotovo dugogodišnjoj saradnji sa John Digweed-om (koja je ove godine, na zadovoljstvo svih, obnovljena) u razgovoru sa XLR8R dao je nekoliko saveta koji se tiču saradnje, koji se uglavnom zasnivaju na sesijama koje nisu baš dobro prošle.

1. Postarajte se da ima hemije

Radeći sa nekim u studiju stvarate blisku vezu tako da je hemija veoma bitna. Može biti frustrirajuće, možda ne shvataju šta ste hteli da uradite sa trakom ili  su je promenili na način na koji vam se ne sviđa. Svako u timu ima svoj mentalni sklop – oko nekih stvari vas izluđuju, a onda vas nasmeju. Mogao bih sam da pravim muziku ali onda bi to, u tehničkom pogledu, mnogo duže trajalo. Radi se o tome da imate sa kim da razmenjujete ideje. U suštini, trebalo bi da bude zabavno.

2. Pažljivo izaberite saradnike

Jednom sam napravio grešku i rezervisao četiri dana u studiju sa nekim samo zato što sam bio uzbuđen što ću sarađivati sa tom osobom. Brzo sam shvatio da neće biti tako lako. Nismo se povezali, ni muzički ni tehnički, a trake na kojima smo radili bile su užasne. Tako da je u redu da na početku budete pažljiviji. Danas ideje možete podeliti preko interneta. Slanje materijala preko interneta dobro je za probijanje leda kada se radi o saradnji sa nekim novim.

3. Koristite iste sisteme i formate

Jedan od najvećih problema u proteklih godina imao sam u pokušaju da sarađujem sa nekim ko radi na potpuno drugačiji način. Nekada uspe i interesantno je videti kako neko koristi neki softver. Kada radite u timu najbolje je da svi koriste iste softvere i to na iste načine.

4.  Način komunikacije je jako bitan

Na najnovijem albumu Late Night Tales presents Sasha: Scene Delete, radilo se u tri studija, u Londonu, Los Anđelesu i Njujorku. Radili smo na 20, 30 stvari odjednom. Uvek na početku trakama damo glupa imena koja posle moramo da menjamo, pa zaboravimo originalno ime. Lako je zbuniti se. Ali, koristili smo softver Trello koji nam je promenio život što se rada u studiju tiče. To je sistem instant poruka za rad u timu koji čuva podatke o svemu. Takođe smo naše foldere sinhronizovali na Dropbox-u što nam je omogućilo da radimo na različitim delovima trake u isto vreme, sa različitih delova sveta. Ako je bas liniji na traci ‘Pontiac’ trebala dorada, tim u Londonu bi to odradio a meni bi se samo pojavila notifikacija i bilo bi rešeno.

5. Morate imati debelu kožu

Morate biti otvoreni za nove ideje i dozvoliti ljudima da se iskažu. Nekoliko puta sam ostajao do kasno radeći na melodiji da bi mi ujutru momci iz Londona rekli: “Sasha, ovo je stvarno otrcano.” (smeje se). Morate imati debelu kožu i ne smete se bojati lošeg mišljenja. Nekada morate priznati da ste potrošili sate ili čak ceo dan radeći na nečemu što nije ispalo dobro. Ne možete dopustiti da budete osetljivi oko nekih stvari. Morate biti spremi da prihvatite mišljenje tima iako se ne slažu sa vama.