Istina o fenomenu zvanom ‘Techno Viking’

‘Techno Viking’ je internet senzacija bazirana na video snimku nastalom 2000. godine na, takozvanom, Fuckparade-u u Berlinu. Nakon mnoštva lažnih vesti koje su se tokom godina pojavljivale o tajanstvenom liku sa snimka koji je postao svojevrstan simbol jednog od trenutno najpopularnijeg žanrova elektronske muzike, evo proverenih činjenica.

Četvorominutni video snimak zabeležio je vizuelni umetnik Matthias Fritsch 8. jula 2000. godine. Video je tada nazvan  „Kneecam No. 1“. Kamera je zabeležila grupu rasplesanih ljudi sa plavokosom devojkom u kadru. Uskoro se na snimku pojavljuje muškarac koji je nasilno hvata za ruku, i tada se pojavljuje čovek bez majice sa ogrlicom na kojoj je mjolnir, simbol nordijskog boga Tora, danas svima poznat kao Tehno Viking.

Trenutak kada je on oterao nasilnika i mrko ga pogledao uperujući prst ka njemu jeste trenutak kada je nastao jedan od najpoznatijih mima na svetu.

Kamera dalje prati tehno vikinga koji, nakon što mu prolaznik nudi flašu vode i dok se situacija smiruje, nastavlja da igra uz tehno zvuk duž ulice Rozentaler.

To je ono što je svima poznato, no šta se dalje dešavalo.

Istina jeste da je Fritsch, koji je snimio video, objavio isti na svom YouTube kanalu 2006. godine, a nakon nekoliko meseci video je imao preko 4 miliona pregleda, te je YouTube počeo da šalje čekove vlasniku kanala.

15 godina kasnije Fritsch je, nakon uspešne kampanje prikupljana novca, završio dokumentarac i ispričao priču o enigmi zvanoj tehno viking. U dokumentarcu koji gledate u nastavku autor otkriva da ga je tehno viking lično tužio. Zvezda snimka, čiji je identitet još uvek misterija, tražila je od Fritsch da snimak ukloni, a kada ga je on obrisao sa svog YouTube naloga, brojni korisnici su počeli da objavljuju isti.

Izvor: ONLY TECHNO