Istraživanje otkrilo nove informacije o korišćenju MDMA

U časopisu Journal of Psychopharmacology objavljeno je novo istraživanje psihofarmakologa koje otkriva da mozak korisnika MDMA pokazuje znake lošijeg procesovanja kada se radi o kognitivnim zadacima kada se uporedi sa mozgovima ljudi koji nikada nisu koristili ovu droge. U studiji korisnici su uzimali MDMA “najmanje 11 puta”.

Takođe se naglašava da su učesnici “ecstasy-polydrug” korisnici. Drugim rečima, MDMA nije jedina supstanca koju koriste, a malo je verovatno i da je MDMA koju konzimiraju čista.

Rezultati otkirvaju “značaja porast oksidiranog hemoglobina (oxy-Hb) drugim rečima, korisnicima bilo je potrebno više kiseonika za mozak kako bi izveli isti zadatak što signalizira da bi mozak morao da radi napornije. Zakljućeno je da je izvor ove deficijencije kiseonika oštećeni receptori serotonina u prefrontalnom korteksu, mestu “gde se odvija kognitivno procesovanje” tj. razmišljanje.

Ni korišćenje marihuane ni alkohola ne izaziva promene u ovom delu mozga, ovaj efekat jedinstven je korišćenju MDMA a ozbiljniji je kod korisnika koji su u skorije vreme koristili MDMA. Ovo znači da je mozak sposoban da se vremenom oporavi od nanete štete. Dok kvalitet sna i raspoloženje nisu bili drugačiji između dve grupe učesnika u istraživanju, kao ni ponašanje.