15 filmova o klabingu i elektronskoj muzici koje bi trebalo znati

Uprkos tome što postoji tek nekoliko decenija, uticaj elektronske muzike se širio i evoluirao iz svojih andergraund korena u sve popularniju kulturu i muzički pravac kao celinu.

Retrospektiva je duboko ukorenjena i u kulturi ove muzike, a film je oduvek bio sjajan način da se uhvati osećaj i emocija muzike kao i duh epohalnih pokreta i trendova. Ovi filmovi će vas obrazovati, nasmejati, inspirisati i razjariti – što je ono što ih čini dobrim.

Human Traffic (1999)

Ovaj urnebesno tačan film prati grupu prijatelja u klabingu – od paba do aftera sve do neizbežnog kraha – apsolutni klasik.

24 Hour Party People (2002)

Tony Wilson 1976. godine osniva Factory Records i svetu donosi mančestersku muziku. Duhovit i smešan i ne uzima sebe previše ozbiljno. Ovaj film u kome glumi Steve Coogan sadrži i mnoge stereotipe o di-džejevima.

Talkin’ Headz – The Metalheadz (1998)

Talkin’ Headz je dokumentarac o etiketi Metalheadz u kome di-džejevi i producenti otvoreno pričaju o umetničkoj slobodi koju imaju i kako je etiketa evoluirala u predstavnika raznovrsne muzičke scene, kao i tome zašto je toliko bitno pomerati granice.

Paris Is Burning (1990)

https://youtu.be/hedJer7I1vI

Hronika njujorške scene tranvestita osamdesetih godina. Ispred svog vremena i početak istraživanja ovog energičnog dela kulturne evolucije Njujorka.

Hang the DJ (1998 Documentary)

[vimeo 72036254 w=500 h=375]

Klasičan di-džej dokumentarac. Tvorci filma, Marco i Mauro La Villa, istražuju ulogi di-džejeva u kulturi klubova devedesetih godina.

It’s All Gone Pete Tong (2004)

Smešten na Ibici, film prati legendarnog DJ Frankie Wilde-a dok gubi sluh apritom i sve ostalo. Malo banalan, ali definitivno jedan od velikih filmova vrednih gledanja.

Put the Needle on the Record (2004 documentary)
58bec47f-d612-4ef8-9ddf-519dec8dacd9_zpsggm66zkn

Nagrađivan dokumentarac koji istražuje evoluciju elektronske muzike i uspon di-džejeva u pop kulturi.

Modulations (1998 documentary)

Evolucija elektronske muzike i njenih mnogobrojnih žanrova. Istražuje koliko se raznovrsnih stilova i scena formiralo kroz eksperimentisanje sa zvukom.

Better Living Through Circuitry (1998)

Film o istoriji rejv scene u Sjedinjenim Državama sa izvanrednim saundtrekom.

This Ain’t Chicago: UK House According to the Artists That Lived It (Documentary)

Dokumentarac se fokusira na to kako se haus muzika primila u Ujedinjenom Kraljevstvu krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina. Sen je napravio kolekciju traka za Strut Records koja se zove This ain’t Chicago i ovaj dokumentarac mu je omogućio da te pesme stavi u pravi kontekst.

Pump Up The Volume (2001 documentary)

https://youtu.be/Y1HpY65cXDA

Pump Up The Volume je potpuna istorija haus muzike sve do sredine devedesetih. Frankie Knuckles, Marshall Jefferson, Pete Tong, Jesse Saunders, Happy Mondays i mnogi drugi vode nas od Čikaga do Londona i dalje.

High Tech Soul: The Creation of Techno Music (2006 Documentary)

https://youtu.be/guIx65ivZoU

Dokumentarac Gary Bredow-a prati genezu tehno muzike, od njegovih korena u Detroitu, krajem šezdesetih, sve do internacionanog fenomena koji je postala krajem osamdesetih godina u razgovoru sa imenima kao što su Kevin Saunderson, Juan Atkins i Derrick May.

Party Monster (2003)

Party Monster prati uspon i pad ozloglašenog Michael Alig-a, promotera noćnog života koji se uzdigao do slave sa jednim od najpoznatijih njujorških klubova sve dok ga zavisnost od droge nije potpuno obuzela nakon čega je izgubio kontrolu i čak počinio ubistvo.

A Short Film About Chilling (1990)

[vimeo 45751446 w=500 h=389]

Ovaj dokumentarac iz 1990. godine prvi put je emitovan na BBC Channel 4. Prati dešavanja na Ibici i oko Cafe Del Mar-a pružajući nam uvid u Ibicu pre svetske popuarnosti.

Maestro: The History of House Music & NYC Club Culture (2003 Documentary)

https://youtu.be/cWpAYtmsqqM

Neverovatan prikaz kako su pioniri poput Larry Levan-a i njegov klub The Paradise Garage postavili temelje čitave dens muzike.

Izvor: Pulse