Uspon Technasia na DJ sceni

Priča o Technasia počinje 1996. godine godine kada su se dvadesetdvogodišnji Charles Siegling iz Pariza i dvadesetčetvorogodišnji Amil Khan upoznali u Hong Kongu.

Kako su na njih uticali isti muzičari, i kako su delili isti ukus kada je elektronska muzika u pitanju, odlučili su da produciraju zajedno. Baze njihovog stvaralaštva bili su projekti Technasia i Technorient Music, a imali su za cilj da jugoistočnu Aziju stave na svetsku mapu elektronske muzike.

1997. godine Technasia objavljuje prvo EP izdanje ‘Themes From A Neon City’, a dve godine kasnije pokreću Sino, lejbl koji će predstavljati autlet Technasia/Technorient muzike. Na ovoj etiketi našla se muzika imena kao što su  Joris Voorn, John Thomas, Renato Cohen, Dubfire, Petrae Foy, Kelli Hand, DJ Skull i Steve Rachmad. 1999. godine Charles Siegling pokreće samostalnu etiketu Star Tracks, koja je orijentisana na techno zvuk.

Technasia objavljuje debi album 2001. godine. Bio je to klasični album ‘Future Mix’ kojim je ovaj duo dobio tri priznanja, za najbolji album, najbolji singl i za najbolje novo ime na sceni, dok su nagrade dodelili berlinski Musik i Machine Awards. Album je posvećen pionirima elektronskog zvuka u Kini kada su radio emisije u pitanju. Radio emisija koja deli naziv albuma, emitovala je muzički program od 1998. do 2001. godine na čitavoj jugoistočnoj provinciji Kine i pokrivala populaciju od 60 miliona ljudi.

Godinu dana kasnije, Techania kreće na live turneju, što je predstavljalo prve velike internacionalne nastupe. Charles Siegling zatim započinje nekoliko rezidentura u klubovima kao što su Fuse u Briselu, Rex Club u Parisu i  Nitsa u Barseloni.

2002. godine Technasia pokreće ‘Plus’, CD mix seriju koja je nosila nazive poznatih dogadjaja u Kini i Japanu. Prvi iz serije bio je Charles-ov miks koji je snimljen u klubu Orange u Pekingu.

2003. objavljen je ‘Recreations’, muzička saradnja Technasia i imena poput  Claude Young, Funk D’Void, Renato Cohen i John Tejada. U martu mesecu te godine Techanasia kreće na prvu veliku turneju, sa preko 60 datuma, koja je trajala preko pet meseci. Tada se ističe jedinstvena veština Charles Siegling-a da miksa, skrečuje i koristi različite stilove, od old school house i techno zvuka do elektro.

Naredne godine Technasia i John Thomas pokreću lejbl ‘The Steppin’ Show’, a parižani još uvek pamte žurke sa tim imenom iz kluba Rex. 2005. Technasia i Joris Voorn pokreću etiketu ‘Green’ čiji su katalog obeležile mnoge uspešne trake. Naredne godine, tačnije u maju meseci, objavljen je drugi Technasia album  ‘Popsoda’ koji je uključivao saradnje sa Joris Vooen i Dave Clarke, nakon kojeg je usledila turneja.

2007. godine Charles Siegling počinje da producira nekoliko albuma medju kojima su Steve Rachmad-ov ‘Neo Classica’, Joris Voorn-ov ‘From A Deep Place’ i Christian Smith-ov i John Selway-ev ‘The Coming Storm’.

Amil 2008. godine odlučuje da napusti projekat Technasia da bi se posvetio svojoj porodici. Nakon čega Charles preuzima pseudonim Technasia. Ubrzo je usledilo izdanje ‘Oxide’, koje se smatra klasikom, kao i jedan od najboljih remiksa trake Joris Voorn-a, No Revolution’.

Naredne godine Techania objavljuje neke od najzapaženijih izdanja ‘2 The Floor’, ‘Descent’, ‘Future Mix’, ‘Hydra’, ‘Force’ i ‘Final Quadrant’, a 2010. godine i album ‘Central’ koji je napravio pomak u shvatanju elektronske muzike.

Ipak najpopularnija traka svakako je ‘Suga’, nastala u saradnji sa Green Velvet-om. Izdata je za Toolroom, dok o uspehu govori i to da je ovo traka koja se najduže našla na prvom mestu sveobuhvatne Beatport Top liste.

Nakon brojnih nastupa u regionu, Technasia 28. aprila nastupa na novosadskom Green Love festivalu.