Putujte kroz 50 godina minimala uz Dixona, Âme i Henrik Schwarza

Elektronska muzika nije baš novi fenomen. Zapravo postoji već 120 godina kako neki procenjuju.

Prema istraživanju vebsajta 120 Years of Electronic Music, veruje se da je prvi instrument elektronske muzike napravljen 1748. godine od strane češkog teologa i pionira elektronskog istraživanja Václav Prokop Diviša, ali zbog manjka izvora, ovu tvrdnju je teško proveriti.

Ako premotamo unapred šezdesetih godina stvari su napredovale. Kako je sintisajzer tehnologija postala pristupačnija nezavisni umetnici su mogli da po prvi put započnu eksperimentisanje sa novim i uzbudljivim zvucima. Legendarni Moog je 1967. godine počeo sa proizvodnjom „već montiranih modularnih sistema“. U međuvremenu, pioniri poput izrealskog Josef Tala bili su zauzeti stvaranjem nekih od prvih studija na svetu posvećenih isključivo elektronskoj muzici.

Dixon, Âme i Henrik Schwarz su zabeležili deo ove istorije na svojoj kompilaciji iz 2009. godine po imenu „The Grandfather Paradox: A Journey Through 50 years of Minimalistic Music“. 

Kompilacija, sama po sebi, predstavlja savršeno sklopljeno maestralno delo sa besprekornim trakama koje savršeno stvaraju i otklanjaju muzičku tenziju. Ali ono što čini da se mix stvarno istakne je ideja koja stoji iza njega – dosezanje nazad do osnivača elektronske muzike spajajući ih sa minimal pionirima devedesetih poput Robert Hooda, Dan Bella i Plastikmana. Očekivano, rezultati si neverovatni!

Čudan naziv ovog mixa zasnovan je na paradoksu putovanja kroz vreme koji ukratko kaže da: Ako otputujete u prošlost i ubijete svog dedu i time sprečite svoje rođenje, uopšte niste ni mogli da putujete kroz vreme

Otputujte 50 godina unazad tako što ćete poslušati ovo remek delo.