Hot Creations, Toolroom i Defected – Nosioci novog House zvuka

House muzika je od nastanka i prve ekspanzije na sceni sa kraja sedamdesetih i osamdesetih godina promenila oblike i od underground pokreta u Čikagu i Nju Jorku postala globalni fenomen i jedan on najpopolarnijih žanrova elektronske dance muzike. Nakon tekstova o istoriji house muzike, ovoga puta pažnju ćemo posvetiti i trenutno najpopularnijim house etiketama, Hot Creations, Toolroom i Defected.

 Hot Creations

Hot Creations je etiketa pod dualnim rukovodstvom Jamie Jones-a i Lee Foss-a. Nezavisni house lejbl koji pomera granice house muzike na globalnoj sceni novim i jedinstvenim zvukom koji su pokrenuli osnivači. Etiketa neguje deep zvuk sa primesama starih disko ploča i duševnog bita. Hot Creations takodje ima zadatak da traga za novim talentima, koji izdaju i za podlejblove Hot Trax i Emerald City. Široki muzički spektal obeležile su trake poput ‘Benediction’ koju potpisuje sastav Hot Natured, ‘Electricity’ saradnja Lee Foss-a i MK-a i ‘Forget’ od Patrick Topping-a. Naredne redove posvetićemo dvojici najznačajnijih predstavnika Hot Creations etikete.

Jamie Jones

Za Jamie Jones-a, muzika je odraz osećanja. Odrastao je u malog gradu u Velsu, i njihov muzički ukus nikada se nije slagao sa okruženjem. Strat prema house muzici koja se javila još u detinjstvu, i velikom kolekcijom vinila za kolika je tragao u lokalnim prodavnicima uslidili su da postane jedno od najznačajnijih imena novije istorije house muzike kako u Velikoj Britaniji, tako i šire. Često nazivan predvodnikom novog house zvuka, Jamie je muzički pionir. Vlanik je Hot Creations etikete, član benda Hot Natured kao i organizator Paradise žurki. Ove godine ga slušamo na Exit Dance Areni.

 

Patrick Topping

Miljenik Jamie Jones-a i predvodnik mladje generacije house izvodjača na sceni, Patrick Topping debitovao je 2013 na etiketu Hot Track uz EP ‘Walk On’. Karijeru je započeo kao di-džej i buker u klubovima u Nju Kaslu. Kako je puštao sa velikim imenima na sceni, mnogi su prepoznali njegov talenat, što je rezultiralo nastupima na Ibici.

Prekretnica u njegovoj karijeri  svakako je 2014. godina kada su tri njegove trake osvajale top liste. U pitanju su ‘Get Beasty’, ‘Forget’ kojom je osvojio internacionalne fanove i veoma uspešna saradnja sa Green Velvet-om ‘Voicemail’. Rezident je Paradise žurki u klubu DC10 na Ibici, i vlasnik dva priznanja koja mu je dodelio DJ Award.