Intervju: ZØE

Nekadašnja rejverka i jedno od najpopularnijih imena italijanske scene ZØE, za veoma kratko vreme uspela je da nastupa u prestižnim klubovima poput Egg u Londonu, Showcase u Parizu, Privilege na Ibici, kao i da izda za Drumcode i vodi JAM etiketu. ZØE zajedno sa Sam Paganinijem slušamo na sutrašnjoj Raveolution žurci u Magacinu Depo, a u nastavku čitate šta je sa nama podelila pred svoj prvi nastup u Beogradu.

 

Za početak reci nam nešto o svom prvom kontaktu sa elektronskom muzikom i muzikom uopšte. Kako se u tebi probudilo interesovanje za elektronskom muzikom?

Zaista se ne sećam kada je moja ljubav prema muzici počela, možda ček i pre nego što sam rodjena, u mojoj kući je uvek bilo muzike. Ali sećam se jedne anegdote… Imala sam 11 godina i moj najbolji prijatelj u to vreme imao je rodjaka koji je bio didžej. I dalje se sećam dana kada smo otišli kod njega, živeli su u istoj kući. Čim sam izašla iz automobila čula sam muziku koja dopire iz garaže, bila sam radoznala i ušla sam unutra i videla raznobojna svetla, hiljade vinila i tog visokog momka kovrdzave kose koji je stajao ispred dva gramofona i miksete… Bila sam veoma radoznala u vezi toga što radi i nastavila sam da posmatram šta radi više od pola sata. Ovo je bilo moje upoznavanje sa svetom didžejinga. Drugo iskustvo koje pamtim jeste kada sam prvi put bila u klubu, imala sam 14 godina i nisam znala šta da očekujem, ali od trenutka kada sam ušla unutra sve me je oduševilo i u istom trenutku shvatila sam da će taj svet biti deo mog života jedan dug period.

 

Bila si rejver pre nego što si postala didžej, kada si odlučila da se time baviš?

Ne mogu da objasnim kako, ali je do odluke došlo prirodno. Počela sam da miksam zbog svog ličnog zadovoljstva i sanjarila o tome da moj hobi postane pravi posao, ali se ne sećam kada i kako se sve to dogodilo.

 

Kako bi opisala trenutnu situaciju na globalnoj techno sceni?

Techno muzika je postala popularnija nego ikada, takodje, ljudima koji nisu slušali techno ranije on je postao mnogo bliži. Techno muzika ima puno karakteristika i oblika danas, sluša se na mnogim mestima i od strane ljudi koji, u stvari, i nisu pravi fanovi ovog zvuka.

 

Izjavila si da ti je cilj da sa publikom razmenjuješ underground zvuk, šta je za tebe underground?

To je previše teško i lično da bi se ukratko objasnilo. Za mene je underground sve što je daleko od šire mase. Klub, bend, didžej, muzički žanrovi mogu biti underground ako ih ne prati publika već ih voli par fanova. U bilo kom slučaju mislim na kvalitetne stvari. Ukratko, nešto daleko od mejnstrima.

 

Saradjivala si sa Sam Paganini na traci The Beat, možemo li od tebe da očekujemo neka nova izdanja uskoro?

Uskoro će biti nekih vesti i novih saradnji, ali neću sada ništa otkriti.

 

Rezident si JAM-a, reci nam nešto o svojoj ulozi?

Na početku brend JAM se pojavio kao žurka u Trevisu, gradu u kome živimo Sam i ja. Potom je postao lejbl, treće izdanje će biti Sam-ov novi album na kome smo saradjivali na jednoj od traka koja će takodje biti predstavljena kao prvi singl u julu.

 

Kako bi opisala svoje setove?

Ono što preferiram da puštam jeste ono što mi u tom trenutku daje neke emocije i na šta želim da vidim odgovor publike.

 

Postoje li neke trake koje rado provučeš u svojim setovima? 

Postoji puno producenata i traka koje volim i koje često puštam u setovima, ali sve zavisi od raspoloženja i vajba večeri.

 

U petak zajedno sa Sam-om nastupaš na Raveolution žurci u Magacin Depou, kakva su tvoja očekivanja?

Veoma sam uzbudjena što ću puštati u Beogradu, ovo će biti prvi put. Čula sam dobre stvari o Magacinu Depo i radujem se petku.

 

Tvoji planovi za budućnost?

Imam stvarno puno planova i neke produkcije takodje.