Intervju: Autarkic

Producent elektronske muzike iz Tel Aviva, Nadav Spiegel stvara pod scenskim imenom Autarkic. Kako njegova muzika i lajv nastupi predstavljaju jedinstveno iskustvo za svakog prisutnog, važi za jednu od najinteresantijih figura izraelske scene.

Autarkic-ovi remiksi tradicionalne muzike iz rodne zemlje i veština da ih prilagodi podijumu učinili su da velika pažnja bude usmerena na rad ovog muzičara. 2016. godina donela mu je veliki uspeh, izdao je svoj drugi EP za Disco Halal i nastupao na njihovim nedeljnim dogadjajima širom Evrope, a nedavno je objavio i novi album I Love You Go Away.

“Muzika koju stvaran je nešto što sam osećam”, poručuje Autarkic, koga 10. juna slušamo u klubu Drugstore na žurci u organizaciji Chorbika.

Razgovarala: Jelena Stanković

Šta Autarkic znači i zašto si izabrao baš to ime?

Uzeto je sa Autarkic farme, samoodrživog načina života. Setio sam se toga iz lekcija iz istorije i pomislio kako je dobro ime za solo projekat.

Tvoj omiljena sprava i zašto?

Eventide reverb, dobio sam je pre mesec dana pa mi je sad najzanimljivija.

Koji je odlučujući trenutak u tvojoj karijeri?

Nisam siguran da li se još dogodio, ali ako bih mogao da biram jedan to bi bilo izdanje za Turbo recordings.

Da li na možeš nabrojati tvoja tri omiljena underground umetnika iz Tel Aviva?

-Xen – izdala je pre 2 godine jedno Ep izdanje za Malka Tuti i sada se opet vraća na scenu sa novim materijalom i bendom.
-The Models – dvojac koji je više u techno i asid zvuku, rade odličnu muziku i neobične remikse.
-Asaf Samuel – jedan od osnivača label-a Malka Tuti, odličan dj, odlična selekcija muzike za dance floor.

Primetili smo da često koristiš svoj vokal u svojim izdanjima, kao i na nastupima. Da li si imao neki uticaj na početku karijere?

Na početku karijere na mene je najviše uticala američka indie muzika kao što su Lsd Soundsystem i Animal Collective, kasnije više izdanja bendova sa Factory records-a, čuvene engleske nezavisne kuće. Sada bih kao uticaj izdvojio savremeni pank iz Izraela.

Nedavno si izdao novi album „I Love You Go Away“, koliko si dugo radio na njemu i za koju traku ti je trebalo najviše vremena da je završiš?

Trebalo mi je 5 meseci da završim sve. Najteže je bilo sa „How to cheat“. Imala je mnogo verzija iza sebe dok nisam došao do finalne.

Da li nam možeš reći nešto više o svom editu „Palgey Mayim“, o čemu pesma govori?

U originalu, to je pesma izraelskog pevača Boaz Sharabi, mislim da je to pesma o migraciji ptica.

Reci nam nešto o izraelskoj sceni.

Scena je i dalje relativno mala, ali živi. Imamo mnogo klubova, žurki na otvorenom, a sada i festivale. Svako sada želi biti dj i „house“ producent. :/

Kako izgleda biti umetnik u Izraelu, da li država podržava umetnike?

To stvarno nije lako, kao tinejdžeri nismo dobijali muzičke lekcije iz škole i obično ne dobijamo novčanu pomoć za projekte. Lično, sa takvom vladom, ni ne želim ništa od nje.

Da li imaš neki savet za mlade producente, kako da budu zapaženi od strane neke agencije?

Moj savet je da ne razmišljaju o agenciji. Razmišljajte o tome da pravite inovativnu muziku i kako da budete stalno bolji.

Ako dođemo u Tel Aviv, na koja 3 mesta ćeš nas odveti?

Uganda – bar i record store, odlična energija i muzika.
Tender – veliki kompleks sa barom, radio stanicom, nastupima uživo i restoranom sa dance floor-om. Sve je urađeno sa dobrim ukusom – I muzika i hrana.
Breakfast club – za mene najbolji klub u gradu.

Možeš li nam reći gde u Tel Avivu možemo naći dobru čorbu?

Previše je vruće ovde za čorbe. 🙂