Stižu u Beograd! Âme uživo 26 aprila u Depou

Trenutno najtraženiji nemački elektronski tandem Âme (Am) nastupiće uživo 26. aprila u beogradskom Depou (Travnička 3) u okviru velike Burn Residency Mix Off žurke. Biće to ujedno prvi „live“ nastup u Beogradu za Franka Wiedemanna koji je u ovom neobičnom tandemu zadužen upravo za ovakve nastupe, a po izboru publike prestižnog portala Resident Advisor, od Âma je trenutno traženiji jedino Nicolas Jaar koji ove godine nastupa uz Davea Harringtona pod imenom Darkside.

Frank Wiedemann i Kristian Beyer deluju kao prilično atipičan elektronski tandem koji uglavnom nastupa odvojeno, Kristian kao DJ, a Frank uživo. Prvu zajedničku muziku rade još od 2003. godine kada izdaju niz deep house numera za etiketu Sonar Kollektiv, od kojih mnoge ulaze i na njihov prvi album. Par godina kasnije u Berlinu osnivaju izdavačku kuću „Innervisions“, danas jednu od najpriznatijih na elektronskoj sceni, u čemu im se pridružuje i Dixon, aktuelni DJ br. 1 prema izboru čitalaca Resident Advisora. Uprkos odličnom prijemu ranih radova, duo se odlučuje za konstantno istraživanje sopstvenih muzičkih uticaja i od 2006. godine izdaju „Where We At“, rimejk kultnog klasika Derika Kartera, u čemu im takođe pomažu Dixon i Henrik Schwartz. U misiji traženja sveže muzike koji nedostaje tadašnjoj elektronskoj sceni, uz možda i do tada najobuhvatniji eklekticizam na sceni, može se reći da su Âme jedni od najupečatljivijih predvodnika sasvim nove ere u elektronskoj muzici.

Pored odličnog prijema svežeg zvuka koji je doneo Innervisions, Âme 2007. objavljuju singl „Fiori“ za berlinski „Ostgut Ton“, etiketu prepoznatljivu i po tome što je sastavni deo planetarno popularnog kluba Berghain. Numera je ujedno ključni stav u tehno baletu „Shut Up And Dance! Updated“ održanom u Berghainu iste godine u saradnji sa Berlinskim Staatsballetom. Moglo bi se reći i da je ovakav pristup široj umetničkoj sceni ono što karakteriše novu generaciju elektronskih umetnika, što Âme dokazuju i na primeru autentičnih umetničkih dela na omotima, ne samo sopstvenih, već svih ploča koje izdaje „Innervisions“. Vođeni beskompromisnom potragom za spojem inovacija i kvalitetnog komponovanja, pažljivo biraju izdanja koja se dočekuju poput najboljih romana u vrhunskim edicijama. Neka od imena koja su svoje mesto našli u ovom kolektivu su iskusni Laurent Garnier, Chateau Flight, Agoria, Osunlade, Ian Pooley, ali i novi talenti kao što su Ten Walls, David August, Michael Gracioppo, Recondite i drugi.

Na samom početku ove žurke od 22 časa nastupiće i sedam domaćih finalista svetskog DJ takmičenja Burn Residency, a za put do nastupa na Ibici boriće se Antrax, Minimalistic, Luka Vuković, Milosss Arsović, Novak, Underboki i Dušan Lazović. Žurku nastavljaju iskusni Vlada Janjić i Marko Milosavljević u „back2back“ setu, a posle nastupa Âma, u tandemu za pultom biće i pobednica prošlogodišnjeg takmičenja Lea Dobričić i čuveni beogradski producent i DJ Dejan Milićević. Prvih 300 ulaznica po promotivnoj ceni od 590 dinara prodaju se na blagajnama Eventima i Gigstiksa, a nakon njihovog isteka, redovna cena u pretprodaji biće 790 dinara.