Povratak festivala od jula siguran u Holandiji, Austriji i Nemačkoj?

Dobre vesti za ovu letnju sezonu kako je Holandija jedna od prvih zemalja koje planiraju povratak festivala.

Naime, čelnici ove zemlje planiraju da muzičke događaje dozvole od 1. jula ove godine.

Prošlog meseca, holandska vlada najavila je fond sredstava kako bi se mogli organizovati dogadjaji koji su otkazani. Holandija je pripremila najmanje 300 miliona evra namenjenih muzičkim festivalima, poslovnim sajmovima i sportskim takmičenjima koja privlače najmanje 3.000 posetilaca.

Jedan od festivala Liquicity, najavljen za termin od 16.-18. jula, na veb stranici objavio je informaciju da ukoliko se novo izdanje festivala ponovo otkaze zbog korona virusa, te troškove ipak snose organizatori.

U zvaničnom saopštenju Liquicity festivala organizatori najavljuju i povraćaj novca u punom iznosu u slučaju da dođe do ponovnog otkazivanja.

Holandski festivali koji se obično održavaju u proleće i početkom leta, kao što su Awakenings i DGTL najavljuju ovogodišnja izdanja na jesen. Awakenings će se održati 11. i 12. septembra, dok su karte već rasprodate.

Live Nation blog takođe je predvideo brži povratak koncerata u delovima sveta koji imaju visok postotak vakcinacije. Potezu Holandije o izdvajanju fonda za podršku događajima pridružiće se još par zemalja koje razmatraju mogućnosti, dok su Švajcarska, Austrija i Nemačka, koje su već osigurale slične fondove u iznosu i do nekoliko milijardi evra. Kako se približava festivalska sezona, nadamo se da će slična situacija i razumevanje dogoditi i u našoj zemlji i regionu.