Novi festival u nuklearnom bunkeru

U beskrajnoj šumi udaljenoj 30 milja od Berlina, održaće se novi tehno i ambijentalni festival pod nazivom 5001.

Čelnici festivala napravili su odabir umetnika koji će puštati u Honecker bunkeru: napuštenom nuklearnom bunkeru iz perioda hladnog rata, tačnije iz 1983. godine koji se nalazi na teritoriji nekadašnje Istočne Nemačke.

Festival će se održati od 17. do 19. avgusta, i uključiće performanse artista kao što su Antigone, Shlømo, Rachel Lin, François X i mnogi drugi. Proglašen za istorijski spomenik 2003. godine, tajni bunker je korišćen kao glavni štab Saveta za nacionalnu odbranu Istočne Nemačke pre pada Berlinskog zida. Sa sposobnošću da izdrži hemijske, biološke i nuklearne napade, podzemni objekat je ranije bio opremljen dekontaminacijskim komorama, kontrolnim centrom i sopstvenim napajanjem.

Nakon što je zatvoren 1993. godine, neprofitna organizacija Projekt 5001 je uspešno sačuvala veliki deo zastarelog i zastrašujućeg prostora i popravila ove betonske zidine i lavirinte za „kulturne i muzejske svrhe“.

Pored toga što nudi kampovanje na licu mesta, festival 5001 će biti domaćin stejdževa u okolnim šumama i baraka na mestu bunkera tokom čitavog vikenda.

Slike lokacije na kojoj će se održati festival, kao i plan bunkera, možete pogledati ispod.