Jay Lumen: Techno nije samo zvuk, to je način života

Jedan od najznačajnijih predvodnika mladje generacije techno artista u Evropi svakako je Jay Lumen. Ovaj nepobitni talenat poreklom je iz Madjarske, a trag na svetskoj sceni ostavi je uspešnim izdanjima za Drumcode, Saved i 100% Pure. Na njegovo pozicioniranje najviše su uticale izuzetne producentske veštine, ali i priznanja za ‘Najboljeg Underground DJ-a’ koja mu je tri godine zaredom dodelio Ballantine’s Music Awards.

Jay Lumen je želeo da nešto više o svojoj viziji techno muzike, umetničkoj percepciji didžejinga i produkcije podeli sa svojim fanovima, stoga je preuzeo redove u autorskom članku za Dancing Astronaut. Pročitajte test u nastavku i upoznajte bolje miljenik regiona koga 24. marta slušamo na drugom po redu Play spektraklu u Magacinu Depo.

„Kao DJ, puštam širok spektar muzike, od techno do deep-a i tech house-a. Mislim da pravi DJ – onaj ko nije producent koji je naučio da pušta, ako znate razliku – treba da oseti pravi zvuk u pravom trenutku.

Volim raznolike DJ setove, a ne sive, ravne setove koji ostaju na jednom nivou. DJ mora da predvodi ljude ali takodje da bude veoma interaktivan da oseti dogadjaj, publiku i noć u celini. Treba da dišeš u istom tempu sa publikom.

To je razlog zbog koga techno nije samo zvuk za mene: to je način života, i znači da tražiš kvalitetne zvuke, sveži gruv i novi puls muzike. Nije važno koji je tačno žanr – ukoliko radiš ove stvari, ti si techno DJ.

Za mene je isto i kada produciram. Ne volim da stvaram isti zvuk svaki put. Komponujem puno techno melodija u različitim podžanrovima, ali napraviću i tech house ili nešto slično dokle god me zvuk inspiriše u trenutku. Na primer, kada sam bio mladji, slušao sam techno DJeve kao što su Jeff Mills, Steve Stoll, Dave Clarke i drugi sjajni, kick-om orijentisani muzičari, ali takodje sam voleo stari house i acid house melodije sa legendarne Trax Records eitkete. Ovo je razlog zbog kojeg možete da osetite veliki, pulsirajući gruv u mojim techno trakama, ali da onda čujete i šačicu old school elemenata u mojim tech house trakama. Iako su to drugačiji zvuci, to sam ja.

Nikada ne počinjem da radim nešto bez ideje. To je veoma važno. Krajnji rezultat može da zvuči potpuno drugačije, ali početna ideja je važna jer moram da se osetim motivisanim da bih radio na traci. Nakon ove tačke, volim da mislim na sebe kao skulptora gline, dodajem neke delove i brišem druge da bih uobličio konačnu formu. Zvuk se uvek menja dok ne dodjem do konačne verzike trake, koja će postati deo mene, slika dela mog uma, duša i osećanja.

Tehnički, prvi korak je zapisati ideju. Ponekad ideje pamtim nekoliko meseci, ali nekad ih zaboravim za sat vremena, tako da je najbezbedniji način da ih zapišete što je pre moguće – na primer, ako postoji glavna melodija, puštam je glasnom da je zadržim u svojoj glavi.

Ponekad imate samo osećaj zvuka, ako je to slučaj gradim je od kick-a, perkusija i bas linije. Moj zvuk je veoma orijentisan na gruv, tako da se uvek trudim da ubacim moj pečat. Kada to sredim slede ključni FX semplovi koje sam napravio da dodam poseban i drugačiji karakter traci. Na kraju, dodam glavnu temu ili glavnu melodiju ako sam imao ideju kada sam počeo da pravim traku.’’