5 dokumentaraca koje morate pogledati ove godine

Sa sve većom popularnošću elektronske muzike ovu subkulturu obeležio je i sve veći rast dokumentarnih filmova koju su sjajno prikazali njene najbitnije elemente i raznolikosti. Ovo su pet dokumentaraca koje je pulseradio.net preporučio da pogledate jer sadrže savršen balans edukacije i zabave.

 

1. 808: The Movie – Režija: Alexander Dunn

Dokumentarac Alexander Dunn-a, “808”, priča je o Roland TR-808 drum mašini i uticaju koji je imala na muziku u poslednje tri decenije. U dokumentarcu učestvovali su Phil Collins, Beastie Boy Adam ‘Ad-Rock’ Horovitz, D&B artist, Goldie i mnogi drugi koji su imali 808-cu i govorili o tome kako je ova mašina promenila njihov pristup muzici. Ovo je lekcija iz istorije koju bi svaki producent trebalo da zna.

 

2. Electronic Roots: the Detroit Sound Project – Režija: Jennifer Washington

The Detroit Sound Project uključuje angažovanje poznatih artista kao što su Richie Hawtin i Black Coffee. Dokumentarac govori o putu muzike iz Detroita do Južne Afrike. Electric Roots: The Detroit Sound Project imao je premijeru na prestižnom festival u Kanu, u sekciji kratkih filmova 2014. godine.

 

3. The House That Chicago Built – Režija: Lil Louis

Činjenica je da su pokojni Frankie Knuckles i njegov rad najveći razlog da pogledate The House That Chicago Built. Priča prati istoriju house muzike i njen razvoj u EDM, a dokumentarac je režirao DJ Lil Louis. 

 

4. BBC Daft Punk Documentary – Režija: Hervé Martin Delpierre

Dokumentarac je režirao Hervé Martin Delpierre u saradnji sa Marinom Rozenman, a govori o članovima poznatog dua Daft Punk, koga čine Thomas Bangalter i Guy-Manuel de Homem-Christo. Daft Punk je nastao krajem devedesetih i od tada je njihova muzika višestruko nagradjivana.

 

5. As I Am: The Life and Times of DJ AM – Režija: Kevin Kerslake

073012-music-topic-dj-am

Kevin Kerslake želeo je da ispriča priču Adam Goldstein- a koji je publici poznat kao DJ AM u dokumentarcu ‘As I Am: The Life and Times of DJ AM’. Dokumentarac govori o meteorskom usponu i tragičnom padu u karijeri jednog od najuticajnijih imena na sceni u poslednjoj deceniji. Dokumentarac je pun saveta kako mladim DJevima tako i onima koji ih slušaju na podijumu.