Spotlight: ENØS

Serijal intervjua “Spotlight” započinjemo predstavljanjem švajcarskog dvojca holandskog porekla ENØS. Braća Mihael i Derek Harnišberg (Harnischberg).

Tehno kapsula nosi intrigantni naziv ENØS koji predstavlja kombinaciju latinskog i nordijskih dijalekata, simboliku duboko vezana za njih same. Otvorena knjiga često biva neintrigantna, stoga nismo ni želeli sve stranice da prelistavamo. Njihov opus, koji diše i razvija se, inspirisan je uticajima iz detinjstva, izvođača poput Pink Flojda, Sigur Rosa i mnogih drugih.

Atmosferična, mračna i melanholična muzika pod uticajem je industrijskog Berlina. Ukoliko bismo tražili savršen ram za njihovu muziku, to bi svakako bio titanijum.

Zašto baš oni, najviše će nam reći njihova muzika, a u intervju ćete saznati ko iza te muzike stoji.

1. Koji su vaši prvi elektronski uticaji, i kako se razvijao vaš muzički put?

Naši roditelji su slušali različite muzičke pravce, uticaji sigurno datiraju iz tog perioda. Na samom početku svako od nas je imao svoj projekat, sa jedne strane psihodelični rok, sa druge različite forme elektronske muzike, da bi se 2014. godine zajedno oprobali u studiju, i tada je alhemija začeta.

2. U clubbing scenu u Švajcarskoj većina nije upućena, mnogi bi je verovatno apriori i podcenili, da li bi se prevarili?

Verovatno. Ona itekako postoji. Klubovi poput Hajva (Hive) u Cirihu, Nordsterna u Bazelu i D! kluba u našoj Lozani, organizuju sjajne žurke i dovode eminentne izvođače.

3. Koliko je teško ostati svoj i čekati šansu? Svedoci smo da dj-ing nekim novim nadama više postao poligon za nuđenje materijala etabliranim izvođačima, kako bi se put do slave trasirao upravo kroz tu vrstu promocije. Sve su manje svoji, a više poput onih čijem uspehu teže.

Po našem mišljenju, inspiracija je nešto lično samo po sebi, i ne pomišljamo da radimo nešto što već neko drugi radi. Nakon određenog perioda bavljenja muzikom, kreira se neki lični pečat, muzički izraz. Mi uživamo provodeći vreme u studiju, razmenjujući ideje, koje ponekad postaju melodije, gotove trake. Postoji gomila započetih projekata, nedovršenih pesama koje nikada nećemo iskoristiti, čak i ako nam neko sugeriše da imaju komercijalni potencijal.

4. Kako biste opisali svoj zvuk, šta ga izdvaja u moru ‘’overprodukcije’’ u ovoj vrsti elektronske muzike?

Obojica verujemo u neophodnost voljenja onoga čime se bavite. Originalnost nužno ne znači i kvalitet, ali naravno da je bitno da inkorporirate jedan deo sebe u svaki delić muzike koju stvarate. Ukoliko to ‘’nešto vaše” bude prepoznato od publike, onda ste ostvarili određen cilj. Sa druge strane, mislimo da je za sam tehno dobro što postoji toliko izvođača, što svima nama na sceni predstavlja dodatni izazov da se u tom mnoštvu izdvojimo.

5. Nedavno ste u Lionu imali priliku da puštate muziku zajedno sa Shadow & Obscure Shape, kakve utiske nosite?

Pre svega, to je bilo jedno uzbudljivo i izvanredno iskustvo. Francuska publika je svestrana i obrazovana, osetili smo sjajne vibracije tokom seta. Bilo je zadovoljstvo raditi sa tim momcima, koji su skroz posvećeni muzici, čvrsto su na zemlji, i nadamo se da ćemo uskoro ponovo sa njima imati prilike da nastupamo.

6. Koji su to izvođači koji vas inspirišu i teraju da budete bolji, takođe i etikete?

Delom smo se dotakli nekih uticaja. U suštini mi daleko više slušamo sasvim druge žanrove od elektronike i tehna. Bon Iver, James Blake, Tame Impala.. Što se tiče etiketa neminovno nas dovode u vezu sa Afterlajfom (Afterlife), od toga ne bežimo, i imamo izuzetno poštovanje za njihovu produkciju i kreativnost.

7. Kada oduzmemo produkciju i sve ono što bavljenje muzike sa sobom nosi, šta je to što vas kao ENØS okupira u privatnom životu?

Osim muzike, dosta vremena nam odlazi na studije. Kada imamo slobodno vreme, mi biramo planine, uživamo u izvornosti koju priroda nudi, ponekad i sa porodicom ili prijateljima. Inspirišuće je i ispunjava nas.

8.Prethodni EP “Volcanic Stone” izdat je za etiketu Tentacles, kada možemo da očekujemo novi?

Početkom 2017. Godine i sastojaće se od dve originalne trake i jednog remiksa, trenutno ne možemo ništa više da kažemo, ali najavljujemo puno toga tokom iduće godine, a takođe bismo spomenuli i našu rezidenturu u Galvi, u Ženevi.

9. Stranac u Lozani, bez ikakvog plana…Gde da izađemo, šta da pojedemo, a da sa zadovoljstvom možemo da se setimo da ste nam to upravo vi preporučili?

Ukoliko biste želeli da slušate tehno, definitivno pravac D! Club, koji uvek ima kvalitetan line up. Ukoliko ste za šetnju, preporučujemo šetalište oko Ženevskog jezera koje je jedno od najvećih u Zapadnoj Evropi, i na kursu reke Rone, ili posetu katedrali. Za klopu, idite u “Vieux Laussane”, gde možete da uživate u tradicionalnim švajcarskim specijalitetima.

Sudeći prema onome što smo imali prilike da čujemo, novi EP bi i jedan Afterlife oberučke prihvatio.
Vise o Enosu na njihovoj Soundcloud stranici.