The Clubber Mix 028: Enzo Elia

Naš sledeći dvadesetosmi eksluzivni miks dolazi iz Italije od stane disk-džokeja i producenta pod imenom Enzo Elia. Sa Enzom u kratkom intervjuu smo pričali o njegovoj karijeri, produkciji i njegovom pogledu na svet muzike o čemu on govori u našem intervjuu.

Inače, Enyo je odrastao uz ritam Motown-a i Italo diska, pre neko što je zakoračio u svet house muzike i detroitskog techno zvuka, a o uticaju ove muzike svedoči njegova dosadašnja produkcija koju su podržali Carl Cox, Kenny Larkin i drugi. Enzo Elia, takodje, je deo DJ kolektiva Balearic Gabba Soundsystem koji je poznat po svojoj kaleidoskopskoj muzici, raznovrsnosti melodije i žanrova. Pročitajte intervju u nastavku i uživajte u miksu.

The Clubber: Ko Vas je inspirisao da počnete da se bavite DJingom?

Enzo Elia: Niko zaista. Moj otac je dosta bio u muzici, tako da od kada sam bio klinac, odgajan sam da bih slušao muziku. Kada sam imao 13, većina mojih drugova provodili su vreme igrajući fudbal. Pošto nisam bio dobar u sportu, bilo kakvom sportu, preferirao sam miksovanje vinila u svojoj sobi.

The Clubber: Možete li nam reći nešto o sebi?

Enzo Elia: Iskreno, ne mogu da opišem sam sebe. Mislim da bi većina mojih kolega odgovorila da je stastveno vezana za muziku. Ja bih isto rekao… i dodao da ne mogu da zamislim svoj život preko dana bez muzike.

Što se tiče mog privatnog života, volim da mi prijatelji dolaze na večeru, da slušam muzika sa kolegama iz Balearic Gabba Soundsystem i sve one situacije kada nije potrebno reći puno da bi se osećao dobro.

The Clubber: Koliko vinila imate u kolekciji? J

Enzo Elia: Trenutno je moja kolekcija raštrkana izmedju Italije i Berlina, tako da je teško odrediti kvantitet. Da kažemo da bi bilo teško da pomerimo puno vinila sa Volvo Station Wagonom!

The Clubber: Šta Vama znači Balearic Gabba Soundsystem?

Enzo Elia: To je mali kolektiv DJeva koji dele istu strast prema muzici i njenoj moći. DJ i ljubitelji muzike, istraživači decibela i vibracija. Bez mnogo obaćanja pažnje na tržište i trendove…

Marco Gallerani, pionir BG soundsystems, ja, kao i drugi producenti i DJevi kao što su Bjorn Torske, Everest Parisi, Gallo, E-the-Hot, volimo muziku i sakupljamo vinile. Svaki od nas potiče iz drugačije pozadine, miks našeg senzibiliteta imao je za rezultat spontatu razmenu ideja. Istraživanje, kontaminacija, strast, deljenje, gruv… i beskrajni dani izmedju kompjutera i plejera.

The Clubber: Balearic Gabba Soundsystem vratio se novim EP izdanjem koje sadrži tri remiksa traka iz 90ih godina koje su uradili Soft House Company i Don Carlos. Šta Vas je inspirisalo da uradite ovako nešto? Recite nam nešto više o EP izdanju?

Enzo Elia: Kupio sam ove ploče u 90im i dalje su mi u torbi. Za mene je bila čast da nasledim tri klasika sa Irma.

Preveliko menjanje originalne verzije nije zaista bilo potrebno, jer su u pitanju bezvremenske trake. Stoga, pokušao sam da osvežim aranžman koji je pratio moj ukus.

The Clubber: Krajem marta imali ste još jedno izdanje koje je nastalo u saradnji sa Florian Meindl-om koje je izašlo za Hell Yeah recordings. Recite mi kako je vaša saradnja počela i da li to izdanje oslikava muziku na koju želite da Vaše ime asocira?

Enzo Elia: Florian je prijatelj i odličan techno DJ i producent. Bilo je zanimljivo deliti ideje i saradjivati sa njim. Dolazimo iz antitetične pozadine. Njegovo detijnstvo obeležio je Kraftwerk, moje Motown. Dobro sam se zabavio i mislim da ćemo se tek dobro zabavljati zajedno, razvijajući nove ideje. Nisam toliko zainteresovan da moje ime asocira na specifičan zvuk. Uvek se trudim da pravim veoma različite stvari, ovo moje sesije u studiju čini manje dosadnim. Uglavnom, počeo sam kao DJ, uvek sam kupovao i gurao muziku koja mi se dopada, bez uzimanja lejblova u obzir nešto puno. Mislim da je sve postalo evidentno u mojoj produkciji.

The Clubber: Da li ste karijeru započeli kao DJ ili producent?

Enzo Elia: Počeo sam da radim kao DJ, to što sam postao producent je posledica.

The Clubber: Kako biste nam opisali svoju muziku?

Enzo Elia: Neki moji prijatelji pitali su me ovo pitanje… Rekao bih, mešana salata.

The Clubber: Kakav ste nam set pripremili ovog puta i gde ste ga snimili?

Enzo Elia: Pokušao sam da koristim vinile koje sam još uvek imao u torbi, posle DJ seta u malom berlinskom klubu. Moja namera bila je da opišem soničnu atmosferu te žurke i da povežem sećanje sa intervjuom. Sve sam snimio u svom kućnom studiu u Berlinu.

The Clubber: Novi projekti, nastupi, izdanja u budućnosti?

Enzo Elia: U predstojećim mesecima, moj novi singl, “Retracing My Steps“, biće izdat za Hell Yeah. Ovaj projekat je nastao u saranji sa tekstopiscima i muzičarima Rokkerillo i ukrašena je intrigantnom Jazz verzijom koju svirao ovaj trio.

Trenutno Balearic Gabba Soundsystem konačno radi na novim trakama. Prva, “Groove me“, biće izdata u septembru na kompilaciji Moon Rock Volume 2 za Throne of Blood Recordings. Još će slediti…

Vezano za nastupe, ima nekoliko Balearic Gabba sound system open air žurki, takodje, tu je i par nastupa kojima se zaista radujem, nastupiću na poznatoj ORK party u Reggio Emilia u junu.

The Clubber Mix 028 – Enzo Elia by The Clubber Magazine on Mixcloud