Dirty Podcast Intervju: Stoilku

Dirty Podcast se emituje svakog petka od 22h na RadioAparatu. Jedinstvenim deep, dark & dirty konceptom promovišemo underground elektronski zvuk, kroz mixeve aktuelnih DJ-eva i
producenata sa ovih prostora, a i šire. Predstavljamo vam prvi intervju u saradnji Dirty Podcast-om, a gost je novo ime koje nas je obradovalo svojom produkcijom: Stoilku. Mladen Stoiljković rođen je u Nišu, trenutno živi i stvara u Beogradu. Za vrlo kratko vreme privukao je pažnju publike svojim specifičnim zvukom, kao i mnogih poznatih etiketa i izvođača. U nastavku pročitajte intervju.

Ćao Mladene, za početak hvala na izdvojenom vremenu.

Nedavno si napravio bum trakom „Black Magic Woman“ koju si potpisao za Puls label. Tvoj
projekat Stoilku postao je veoma zapažen kada su neke od tvojih traka zavrteli jedni od
najpopularnijih didžejeva microhouse zvuka poput Petre Inspirescua, Remelie, Hostoxa, Prichindela i drugih.

Kako bi opisao svoju muziku i šta je ono što te najviše inspiriše?

Za početak hvala vama na ukazanoj prilici za intervju. Muzika koju pravim je najviše inspirisana
rumunskim zvukom (minimal, microhouse), sa elementima deep-a. Neki od najinspirativnijih
producenata su mi Romar, Petre Inspirescu, Sublee, SIT (Cristi Cons i Vlad Caia), Herck i mnogi drugi.

Od domaćih producenata i DJ-eva Marko Nastić, Vanović, Petar Cvetković, Runy, Nemax.
Što se tiče energije i DJ-inga velika inspiracija za mene je Mande, moj rođeni brat. Takvo povezivanje sa publikom, na nekom višem nivou, mi je jako interesantna stvar.

Kada je počela tvoja ljubav prema muzici? Šta je bilo presudno kada si odlučio da kreneš da stvaraš nešto svoje?

U trećem razredu osnovne škole na insistiranje roditelja, “morao” sam da upišem nižu muzičku školu, smer klavir. Posle 3 godine sam “pobegao” odatle, iako sam imao odlične ocene. Zatim sam u 8. razredu počeo da sviram gitaru, i već u srednjoj školi krenuo da pravim neke smešne hip hop bitove i ubrzo počeo sa deep house trakama. Od tada, nisam prestao da se bavim produkcijom. Žanr sam promenio, ali ćud nikada. 😀 Zahvalan roditeljima na svakom času klavira, na koji sam “morao” da idem.

Kako vidiš elektronsku scenu u Srbiji? Šta ti se na njoj dopada, a šta ne?

Dopada mi se što imamo kvalitetne festivale, Lovefest oduvao prošle godine sa line up-om za Blow
Stage, a tu su i Exit, Naissus, Vibe, itd. Takođe imamo opasne DJ-eve i producente. Ono što nam fali jeste međusobna podrška. A ono čega treba da se otarasimo jeste nepotrebna sujeta. I da se manemo one naše stare “da komšiji rikne mikseta”.

Šta nam Stoilku sprema u narednom periodu?

U narednom periodu izlazi moj prvi vinyl only EP na Puls Romania, dve trake su micro house, i jedna breakbeat, kao i remix koji će raditi Herck. Čeka se i na izdanje za Salomon Recordings iz Meksika, tačnije moj remix. Takođe, u pregovorima sam za malu “turneju” u Kini, kao i nastup u Londonu, i Temišvaru, a 20. aprila sam u Ben Akibi (Early Afterhours). Očekujem i izdanje za domaći Sake & Vinyl Only, traka “Patterns”, plus Vanović remix. Pre nekoliko dana je izašla traka “Changes”, za izdavačku kuću Raravis, koju drži Octave.

Koje događaje u Beogradu bi nam preporučio?

Preporučujem: Early Afterhours u Ben Akibi. Minival, koji organizuju Groovytech i Petar P, Brosh Records događaji u klubu Gadost, Kao i Bipolar (Rumunija) događaje u klubu DOT.