Intervju: Andrey Pushkarev

Bez ikakvog prethodnog muzičkog obrazovanja, Andrey Pushkarev počinje da se bavi DJ-ingom od svoje petnaeste godine. Ruski DJ i producent, poznat po svom jedinstvenom deep, melodic tehno zvuku, proslavlja dve decenije DJ-inga svetskom turnejom. Uzbudjeni smo, jer je jedna od njegovih dvadeset destinacija i Club Tunnel u Novom Sadu 31. decembra. Povodom toga, popričali smo s njim o njegovoj karijeri, izdanjima, a ima i poruku za sve one koji će novogodišnju noć provesti uz njega!

 

Hej Andrey! Pre svega, hvala ti na izdvojenom vremenu! 

Šta je ono sto te privuklo da se baviš ovom profesijom? Kako je došlo do zaljubljenosti u vinile i tehno muziku?

Hvala Vama!

Ono u čemu najviše uživam je da delim svoju muzičku viziju sa ljudima i komuniciram sa njima kroz elektronsku muziku. Imao sam šest godina kada su roditelji kupili gramafon, a tad su bili prilično skupi. Detinjstvo i prvi pristup elektronskoj muzici proveo sam u malom gradu Votkinsk. U to vreme nije bilo internet, jedini pristup muzici bio je preko prijatelja koji su donosili CD-ove i kasete sa putovanja. Votkinsk ima taj seoski životni stil. Nije bilo DJ kulture, samo nas desetak koji smo delili strast prema elektronici. Nakon što sam odslušao prvu drum’n’bass kasetu, imao sam potrebu za većim znanjem. To je bilo nešto novo, revolucionarno u to vreme, asimetrična muzička šema koja navodi na tinejdzersku potragu za slobodom! Počeo sam da provodim dosta vremena slušajući i istraživajući nove stvari, dok nije postalo više od hobija.

 

Postao si rezident na online radiju Deepmix Moscow, gde se emitovao nekomercijalni tehno i bez ikakvog marketinga dostizao do 6000 slušalaca iz cak 53 zemlje sveta. Kako je to uticalo na rusku scenu i dalji razvoj tvoje karijere?

Ovaj projekat je nastao s ciljem povezivanja istomišljenika, koji dele istu strast prema muzici. Snimali smo setove, upload-ovali, dok su ljudi download-ovali. Interesantno, većina slušalaca bila je van Rusije. U roku od 5 godina, bez ikakvog oglašavanja, emitovao se nekomercijalni tehno za 6000 slušalaca, iz 53 zemlje, i msilim da je to jedinstven karakter radija. Što se tiče Rusije, Deepmix ekipa je izmedju 2007. i 2010. bila stacionirana u lokalima poput ‘’Minibar’’ i ‘’Paparazzi’’ bar. Po mom mišljenju, to su tad bile najbolje after žurke.

 

Osim DJ karijere, ni produkcija ti nije strana. Izdavao si na lejblovima poput Circus Company, pored Nicolasa Jaar-a, DJ Koze-a.. Da li su u planu nova izdanja? Da li sebe radije vidiš kao DJ-a ili producenta?

Moj glavni fokus je oduvek bio da vrtim muziku, u tome najviše uživam. 2011. sam dobio zahtev za EP od Circus Company-a, što me motivisalo da udjem u studio. Produkcija je dobra prilika da se izrazim na alternativniji način, drugačiji je pristup, eksperimentišem. I da, imam neke planove za 2017. : )

 

Kroz dokumentarac ‘’Kvadrat’’, prikazuješ realnost i drugu stranu ove profesije. Možeš li nam reći nešto o tome?

Ideja je da prikaze realnost, kao što je i bila snimajući film. Tumačenje filma je na publici.Kada sam dobio ponudu da budem glavni lik dokumentarca, nisam imao ideju da će to zahtevati toliko posla. Posle nekoliko meseci snimanja u različitim zemljama, shvatio sam da ustvari uživam u tome. Ja i Anatoly Ivanov, reditelj filma, radili smo dosta blisko, ovo iskustvo je bilo vrlo konstruktivno sa tehničke tačke gledišta. Najveći izazov je bila selekcija numera za film.
Obično se produkcija filma sastoji od tima sa većim brojem ljudi. ‘’Kvadrat’’ obuhvata dvoje, što je teško, ali i uzbudljivo!

5. Top 5 traka 2016.? Ko te inspiriše?

1) Nick Beringer – Grey (Taverna Tracks)

2) Q3A – Space Chamber Side B2 (Delsin)

3) Christian Vance – Air Rising [Novio Dub Tribe’s Rubbadub Mix] (Get Slow)

4) Ben Buitendijk – Near Mint (Oblique Music)

5) Janeret – Rear (Joule)

Najinspirativnija stvar 2016. za mene je drum’n’bass set DJ Fabio-a, LTJ Bukem-a i Grooverider-a, snimljenog izmedju 1996. I 1998. na Kiss.fm-u. Naišao sam na ovo pre par meseci I ne mogu da prestanem da slušam.

 

Nastupao si u Srbiji ranije. Ovaj put nastupaćeš u sjajnom Club Tunnel-u, uz podršku lokalne Public ∏ ekipe. Šta možemo da očekujemo u novogodišnjoj noci?

Odličan vajb, toplu atmosferu i pozitivne emocije!
Vidimo se uskoro!