20 Pitanja: Marina Karamarko

Riječanka, Marina Karamarko poznata kao Miss Soulfly trenutno je jedna od najboljih i najuspešnijih di-džejeva i producenata balkanskog podneblja. Ova hrvatska pobednica Burn Residency takmičenja novogodišnje noći nastupaće u Kotoru u klubu Maximus. Pročitajte njene odgovore na naših 20 pitanja.

1. Kako bi opisala svoj muzički stil i šta te najviše inspiriše u njemu?
Meni je najbitnije da glazba ima dobar groove, malo mračniji možda, a najviše me inspirira kad čujem nešto novo i posebno, ili nepredvidivo. Padam jako i na zanimljive vokale.

2. Koju muziku slušaš u slobodno vreme?
Raznoliku stvarno, ali ugl funky stvari poput Jamie Lidella.

3. Kako slažeš muziku u miksu i šta je za tebe dobar muzički set?
Jako mi je važno da cijelokupni set ima smisla, da se ne radi o nabacanim trakama koje su se random odabirom tu našle, nego da sve ima neki dublji smisao te koherentu priču. Volim duže mixeve i da su trake maximalno komplementarne, a za to je potrebna dobra priprema i poznavanje svojih puzlica 🙂

4. Kako si se odlučila za produkciju?
Spontano nekako, kad krene čovijek sa DJ-ingom otvore mu se kreativni kanali i često ima potrebu da stvara svoju glazbu, pored toga što i pušta glazbu. Nekako je to prirodan sljedeći korak, mada nije svima isto. Mene zanimalo pa sam krenula učiti.

5. Da li smatraš da je bitno da se izdaje muzika kako bi se uspelo u muzičkom svetu?
Pa da, mislim da je skoro pa nužno, mada postoje iznimke koje ne potvrđuju pravilo, ali svakako pomaže da se artist kreativno predstavi i van DJ-setova.

6. Najvrednije iskustvo koje si stekla tokom karijere?
Svakako je to boravak na Ibizi. Kao prvo, samo sudjelovanje u Burn Residency programu, pa dalje sve šta je to sa sobom donjelo, te dvije pune sezone na tom ludom otoku koje su mi dale brzu školu kako industrija funkcionira.

7. Vlasnica si labela THANQ na kom imaš i prvo izdanje. Možeš li nam reći više o tome?
ThanQ je nastao spontano i s ciljem da podsjeća ljude da budu zahvalni u životu i to kroz mediji koji ja najviše volim, a to je glazba. Fokus je na neotkrivene talente i na muziku koja nije tipična. Nakon godinu i nešto odlučila sam predstaviti i svoj rad te ići na vinyl i digitalno izdanje te je nastao EP Come Closer sa sjajnim remixima od Marwan Sabb-a (SCI-TEC) te Reelow-a (Moan, Solid Grooves).

8. Najbolji festival po tvom ukusu je?
Meni najdraži je Sonus Festival, jer je doma a podsjeća me na Ibizu.

9. Da li imaš posebne trake koje voliš da puštaš u svojim setovima ili neki “secret weapon”?
Naravno, svi mi imamo neke favorite i oni se stalno mjenjaju ali jedna evo koja mi se već dugo vuče kroz setove, pa nestane pa se vrati i baš je rado vrtim, a to je Danny Daze – Ready2Go (Original Mix)

10. EP/LP kojima ćeš se uvek vraćati?
Kiko, Citizen Kain – Meantime
Onno – Come on
Radio Slave I Dont Need A Cure For This

11. Novogodišnju noć provešćeš u Kotoru u klubu Maximus zajedno sa Vladom Janjićem. Šta posetioci mogu da očekuju?
Puno dobrih vibracija i dobar groove!

12. Putovanje na kom si se najbolje provela?
Grčka prošle godine.

13. Šta bi odabrala za prelomni trenutak tvoje karijere, trenutak koji te je odredio kao muzičara?
Pa opet je tu na mene veliki utjecaj imala Ibiza i sve što sam tamo iskusila.

14. Koja je poslednja stvar koja te je dobro nasmejala?
Jedan klip smotanih panda na instagramu.

15. Ko je na tebe najviše muzički uticao?
Maceo Plex

16. Kako ti se čini scena u Hrvatskoj? Šta bi na njoj promenila?
Smatram da je scena u Hrvatskoj dobra, ali može to još puno bolje! Promjenila bi prvenstveno standard ozvučenja i monitoringa, guest liste bi ukinula potpuno i zamjenila ih discount listama. Čini mi se da dosta kaskamo za ostatkom svijeta što se tiče glazbenih trendova tako da bi i na tome trebalo poraditi.

17. Nedavno si osvojila titulu najboljeg tech-house di-džeja na Ambasador Awardsu Klubske Scene. Kako se osećaš povodom toga?
Pa vrlo mi je drago zbog toga, lijepo je primiti priznanje scene, pogotovo me veseli što su to glasovi i publike i struke. Veseli me da je projekt uopće pokrenut.

18. Kakvi su ti planovi u vezi sa novim izdanjima i nastupima?
Lijepo zatvoriti ovu 2016. u Kotoru u diskoteci Maximus a nakon toga opet se malo zatvoriti u studijo i raditi na novim materijalima. U planu je i turneja po Columbiji i Americi ali vidit ćemo ćemo to sve uspijeti uskladiti.

19. Da li možes da izdvojiš nekog od tvojih mlađih kolega za koje misliš da imaju kapaciteta da naprave dobru karijeru?
Pa mislim da talenata ima stvarno puno, samo je stvar koliko će nastaviti biti predani. Mislim da puno potencijala imaju dečki poput Petra Šuškića (Bonaca), Stipe Sokić (Dj Jock) te Ilija Djokovic.

20. Šta je prvo što ćeš uraditi nakon odgovaranja na ova pitanja?
Još jedan intervju, a onda se bacam na kuhanje ručka 🙂