20 Pitanja: Avoid

Avoid aka Vladimir Aćić je jedan od najcenjenijih i najpoznatijih tehno di-džejeva i producenata u Srbiji i na Balkanu. Njegovi eksplozivni i energični setovi su ga oblikovali u jednu od najvažnijih figura tehno scene regiona, zbog čega je i profesor di-džejinga u muzičkoj školi “Muzičko sklonište” u Novom Sadu. Produkcija i setovi često su koncentrisani oko tehna, tek hausa i minimala. Njegova reputacija talentovanog producenta mu je dala priliku da radi sa svetski priznatim međunarodnim umetnicima kao što su Carl Cox, Umek, RodHad, Richie Hawtin, Laurent Garnier, Dubfire, Dave Clark, Adam Bayer, John Digweed, James Zabiela i Cristian Varela .
Njegov set na Exit festivalu 2003. godine je proglašen za najbolji set festivala. Od tada Vladimir redovno nastupa na Exitu i njegovi miksevi su uvek dobro prihvaćeni od strane publike. Imao je impresivnu listu svirki u klubovima i na festivalima kao što su Exit, Kazantip, RE-VEL-IN, Refresh, GetEXITed i Kanegra Zrce Beach Festival.

 

1. Kako bi opisao svoj muzički stil i šta te najviše inspiriše u njemu?

Teško je danas govoriti o stilovima. Volim da eskperimentišem sa podžanrovima tehno muzike i to me inspiriše.

2. Koju muziku slušaš u slobodno vreme?

Najčešće preslušavam i pravim muziku. Kada sam s društvom volim da slušam i neki dobar bend, npr. “Fink.”

3. Kako slažeš muziku u miksu i šta je za tebe dobar muzički set?

Muzička celina koja ima početak i kraj. To je jedna priča određene dinamike koju pričaju DJ i publika zajedno.

4. Kako si se odlučio za produkciju?

To je bila više moja želja, nego odluka. Volim da pravim muziku. Danas moraš da budeš i muzički producent, a ne samo da puštaš muziku, ako je cilj da se bude artist u celini.

5. Da li smatraš da je bitno da se izdaje muzika kako bi uspeo u muzičkom svetu?

Da bi se danas izdvojio iz gomile koju proizvodi hiperprodukcija treba da budeš dobar na oba polja – produkcija i didžejing. Poželjno je i marketing stručnjak. 🙂

6. Najvrednije iskustvo koje si stekao tokom karijere?

Profilisao sam se kao profesor u prvoj DJ školi u Novom Sadu “Muzičko sklonište”. To mi je najvrednije iskustvo.

7. Kakva je atmosfera u DJ školi, ko su polaznici i da li nastave da grade karijeru?

Atmosfera je školska, ali iz klupskog ugla. 🙂 Ova školska godina je pravi bum. Baš sam zadovoljan odazivom i zainteresovanošću učenika. Dosta od njih se pronađe u tome i nastave da „teraju tu priču“ – mi smo tu da im pomognemo, a oni koji ne krenu tim putem, ako ništa drugo, ostanu kvalitetniji rejveri i naučili su nešto novo. 🙂

8. Najbolji klub po tvom ukusu je?

Svaki klub koji daje šansu novim ljudima na sceni, promoviše novi zvuk i na taj način jača scenu. To je klub po mom ukusu.

9. Da li imaš posebne trake koje voliš da puštaš u svojim setovima ili neki “secret weapon”?

Volim da iznenadim publiku sa nekim starim tehno hitom koji provučem kroz set, ali je pažnja usmerena najviše na novu muziku koja pokreće i mene i publiku.

10. EP/LP kojima ćeš se uvek vraćati?

Uvek volim da poslušam par prvih ploča koje sam kupio: X-press 2 – “AC/DC”, Timo Maas – “Flash” (Green Velvet).

11. Nedavno si izdao EP za berlinsku etiketu KONFLKT, zajedno sa Mikadroidom. Možeš li nam reći više o vašem projektu i izdanju?

Mikadroid i ja se poznajemo dugi niz godina. U međuvremenu smo sarađivali na projektu “La Source” koji obuhvata sedam izdanja. Naša saradnja se u poslednje vreme intenzivirala. Moj novi alias AVOID i zvuk koji on nosi približan je zvuku koji Mikadroid potpisuje. S obzirom na to da se družimo vrlo često, odlučili smo da počnemo da radimo na projektu Avoid & Mikadroid. Zadovoljni smo našim prvim zajedničkim izdanjem na berlinskoj etiketi KONFLKT. Trake su puštali mnogi poznati artisti i potpisivali ih u svojim treklistama.

12. Da li je publici već prepoznatljiv naziv Avoid i kakvu promenu je doneo novi pseudonim?

Reakcija publike je dobra. Uz malo drugačiji zvuk koji prezentujem kao Avoid, publika je prihvatila i novi pseudonim, i jasno je kakvu muziku može da očekuje kada nastupam pod tim imenom.

13. Šta bi odabrao za prelomni trenutak tvoje karijere, trenutak koji te je odredio kao muzičara?

Nastup na Exit festivalu 2003. godine na Progressive stejdžu, kada je moj set proglašen za najbolji set festivala. To mi je dalo “vetar u leđa” i dodatno me je plasiralo na sceni.

14. Koja je poslednja stvar koja te je dobro nasmejala?

Jedan dobar GIF. 😀

15. Ko je na tebe najviše muzički uticao?

Na početku karijere imao sam dosta idola. Kroz njihov rad sam se pronašao i povezao sa muzičkim pravcem koji mi najviše odgovara.

16. Kako ti se čini naša scena? Šta bi na njoj promenio?

Trenutno se dešava veliki hype na našoj sceni. Ima dosta novih promotera, velikih događaja i novih klubova. Mislim da je scena u tom smislu napredovala. Trebalo bi više da sarađujemo, više da poštujemo tuđi rad, kao i da više gostujemo jedni kod drugih.

17. Ko su naši di-džejevi sa najviše potencijala da naprave ozbiljan uspeh?

Imamo stvarno dobrih i talentovanih artista na sceni. Pomenuo bih nekoliko koji se izdvajaju po mom ukusu, a to su Mikadroid, Lag, Sloxxx, Terrabeats Concept i TKNO.

18. Kakvi su ti planovi u vezi sa novim izdanjima i nastupima?

Zimska sezona je super krenula. Zadovoljan sam uspehom nedavno izdatih traka, kao i sa planiranim nastupima. Očekujem novo izdanje u decembru za „Dangerous Minds“ lejbl, a polovinom marta prvo izdanje za berlinsku etiketu „wOrkt34m“.

Mikadroid i ja nastupamo u novosadskom klubu Tunel u petak, 16.12, pa, eto prilike da se družimo.

19. Prodaja vinila danas raste. Nekada si koristio četiri gramofona na nastupu, da li i dalje koristiš ploče?

Da, u poslednje dve godine prodaja vinila je porasla za 40%, što je baš super. I dalje kupujem i skupljam vinile, nikad nisam ni prestao, a kada imam priliku uvek volim da „puštam sa vinila“.

20. Šta je prvo što ćeš uraditi nakon odgovaranja na ova pitanja?

Kliknuti save i prošetati Bolta i Surija.