Zwein: Underground je globalno postao mainstream

Gosti 18. izdanja emisije Belgrade Intro bili su ZWEIN, Ovaj DJ duo čine Nemanja Tankosić i Nenad Jovanović. DJ ingom i produkcijom bave se već pet godina. Kažu da muziku koju puštaju uvek prilagode mestu i publici, a da su u osnovi to tech house ritmovi, deep house pa i techno zvuk, na granici undergrounda i mainstreama.
Oni su i uspešni promoteri i organizatori velikih događaja kod nas, a sa njima ćemo razgovarati o stanju na sceni, producentima i DJ evima. ZWEIN ekipa će nam eksluzivno otkriti i koja to imena stižu u Beograd u njihovoj organizaciji.

Pozdrav, hvala vam što ste deo Belgrade Intro emisije. Za sam početak, recite mi šta se promenilo na underground sceni od formiranja Zwein do danas?

„Scena u Beogradu je doživela jako puno promena, od kad mi postojimo. Nastalo je jedno „mrtvilo“ na toj underground sceni, tamo pre pet, šest godina, koje je bilo izazvano ekspanzijom EDM i nekih sličnih muzičkih pravaca. Došlo je do smene generacija, mlađi naraštaji su se još tražili, krenuli su od komercijalnog zvuka da bi, evo, posle pet godina, konačno imali neku novu ekipu koja izlazi u grad i koja sluša neku drugačiju muziku, techhouse, techno. Pre pet godina je sve izgledalo jako, jako loše. Cela generacija je trpela, trpeo je i klabing. Klubovi, promoteri i DJ evi su svojim konstantnim zalaganjem, organizovanjem raznih događaja, dovođenjem kvalitetnih imena, na kraju i bez nekog profita uspeli vremenom da edukuju publiku i da ih privole nekim novim zvukom. Sada imamo scenu koja ima potencijal i koja će samo da raste. S obzirom da je underground danas globalno postao mainstream, sigurni smo da je u našoj zemlji to neka budućnost“.

Kakva su vaša iskustva sa organizacijom jednog događaja u Beogradu, šta je potrebno za dobru žurku?

„Pored DJ inga i muzike koju volimo, bavimo se uspešno i organizovanjem događaja različitog tipa i ugostiteljstvom. Ako konkretno pričamo o žurkama, za produkciju, odnosno, za jedan dobar događaj prva stvar jeste da se pogodi ukus publike, da se bukira neko aktuelno strano ime, koje možda i nije na svetskoj sceni toliko veliko ime, ali ga publika voli. To saznajemo tako što dosta vremena provodimo sa klaberima, slušamo ih šta žele i kako razmišljaju, na taj način lakše dolazimo do nekih informacija koje su nam bitne za neki budući događaj. Druga stvar, domaća podrška, koja je sačinjena od isto tako trenutno aktuelnih lokalnih DJ eva koji su jako bitni. Treće, promocija u okviru koje treba predstaviti žurku ljudima, na zanimljiv način, tako da i oni koji ne znaju o čemu se radi postanu zainteresovani da dođu. Što se tiče same produkcije eventa, dobar sound sistem je najbitnija stvar, pa onda drugi vizuelni efekti. Naravno, ugostiteljski momenat – izbor pića, čistoća lokacije i prijatno i stručno osoblje, od šankera do obezbeđenja, to su neke osnove stvari koje svaki event treba da ima“.

Kako vidite scenu, u smislu produkcije i DJ inga, da li Beograd ima sve više producenata ili ne i na kom je nivou domaća produkcija?

„Domaća produkcija jako napreduje i na domaćoj sceni prisutno je sve više dobrih producenata i to iz raznih žanrova elektronske muzike. Nažalost, potrebno je jako puno truda da neko sa ovih prostora uspe da se probije na svetsku scenu, dosta smo zatvoreni kao sredina. Ono što nam nedostaje jeste veći broj domaćih lejblova, izdavačkih kuća, gde bi artisti mogli da izdaju muziku. Dok se to ne promeni, dok ne budemo imali bar jedan jak lejbl, teško da će i naši artisti imati više sreće napolju. Mi trenutno razvijamo The Tube records label, koji je postao aktivan od februara ove godine, spremamo izdanja koja će izaći u narednom periodu. Lejbl bi trebao da okupi relevantne izvođače iz Beograda i regiona, kao i strane izvođače koji su nastupali u The Tube u proteklih devet godina. Ideja je da The Tube postane regionalni predstavnik elektronske muzike“.

Pričao sam sa ranijim gostima o toj temi, da bi možda jedna dobra booking agencija ili neka vrsta udruženja pomogla da se scena digne na viši nivo, kakvo je vaše mišljenje o tome?

„Pored The Tube records, bavićemo se bookingom, imaćemo roster domaćih DJ eva. U okviru kompanije postoji udruženje DJ eva Srbije, DJ org, koje trenutno okuplja sve relevantne DJ eve sa ovih prostora, tako da je već u procesu stvaranje jedne takve uspešne firme. Potrebno je dosta vremena za sve to“.

Šta Zwein sprema u narednom periodu, koji su to događaji koje ćemo imati prilike da ispratimo?

„U narednom periodu spremamo nekoliko velikih događaja. Prvi je ubrzo, 1. jula, u pitanju je velika open air žurka pod nazivom We Play Techno. Posle prve žurke, odnosno mini festivala, koji se desio u februaru gde su nastupili Anna, D unity i dosta domaćih techno imena, odlučili smo da nastavimo sa ovim techno konceptom i za ovu drugu žurku bukirali smo dva jako kvalitetna imena sa M_nus etikete. Prvo ime je uprising star, hit mejker techno scene, Julian Jeweil, Francuz, a drugi mladi perspektivni Argentinac Barem. Domaću podršku čine miljenici publike Concrete DJz i Vuk Smiljanić. Sledeći event je 7. oktobra, u pitanju je žurka koja će se desiti pod konceptom Raveolution, na kojoj će nastupiti imena sa Solomunove Diynamix etikete, predvođeni moćnim DJ duom ADRIATIK.  Poslednji veliki događaj u ovoj godini spremili smo za 4. novembar, isto u okviru We Play Techno koncepta, nastupiće Ruskinja NASTIA i Francuz TRAUMER. Što se tiče naših stalnih svirki, možete nas slušati svake nedelje na splavu Lasta u toku leta gde spremamo i žurku za 5 godina Zweina koja će se desiti u avgustu. Nastupićemo na Fresh Wave festivalu u Banja Luci, tu su još i neki nastupi na Adi Bojani“.

Hvala vam što ste bili deo Belgrade Intro!

„Hvala vama što ste nas pozvali. Drago nam je što smo gostovali kod vas, konačno se vratila jedna emisija koja neguje ovu scenu i zvuk. Jako dugo nije postojalo ništa slično, a to je znak da scena ide napred“.