Najbolji andergraund producenti Srbije

Ovim člankom želimo da ispravimo malu kosmičku nepravdu i skrenemo vam pažnju na fenomenalne producente sa prostora Srbije, koji kod nas još nisu dobili  dovoljno priznanja. Iako se trudimo da uvek prenesemo novosti i uputimo u muziku naših producenata, još malo upućivanja nije na odmet, te ovom prilikom konkretnije i brže ukazujemo na sve one talentovane muzičare, koji već godinama stvaraju kvalitetnu muziku. Nije sve tako crno ili sivo na našoj sceni, kako to mnogi vole da kažu, jeste nema se para i puno je prepreka, ali kada radite nešto što volite i uložite svoje biće u to, rezultata će sigurno biti. Uz svo poštovanje Nastiću, Milićeviću, Gramofondžiji i našim ostalim uspešnim producentima, sada ćemo malo dublje prokopati u tajne naše underground scene, kojom se kreću mnogi od ovih muzičara.

33.10.3402. 10683534_693774760719283_5461943155878628500_o

Nenad Marković je već neko vreme poznat beogradskoj publici svojim nastupima na brodu 20/44 i Dragstoru. Ali i njegova produkcija već nekoliko godina pronalazi svoj put ne samo do beogradske publike, već i šire. Za one koji nisu upućeni, Nenad do sada ima nekoliko izdanja na poznatom ESP Institute pod svojim pseudonimom 33.10.3402. Takodje je 2014. godine izdao album Kayto za nemacko/norveski lejbl Internasjonal pod svojim pravim imenom. Ovih dana izlazi i njegov novi EP Untitled za čuveni L.I.E.S. Records, koji mnogi vide kao „cherry on the top“ dosadašnjeg Nenadovog rada. Njegova muzika je futuristična, hipnotična, magična i katarzična, nekada distorzična i aritmična, ali beskompromisno unikatna i kvalitetna. Pod ovim nekonvencionalnim pseudonimom se krije neko čiju je muziku nezahvalno žanrovski definisati, jer ona tanscendetira nad takvim kategorizacijama.

 

Ontalontal

Iako smo već pisali i govorili sa ovim moćnim dvojcem iz Subotice, nikada dosta skretanja pažnje kada je u pitanju kvalitet. Ontal su 2011. godine oformili Boris Brenecki i Darko Kolar, deleći jasnu viziju kakva njihova muzika treba biti – Freeform! Uz njihova izdanja često stoje tagovi : Techno,  Industrial, Rhythmic Noise, Ambient, IDM, Experimental, Breakbeat; a njihova muzika deluje kao adrenalinski boost – energična, mračna, moćna i distopična. Do sada su izdavali na mnogim poznatim tehno lejblovima, poput Mord-a, Inner Surface Music, Violet Poison i dr., ali i saradjivali sa mnogim svetskim producentima, te se može slobodno reći da je Ontal jedan od najuspešnijih muzičkih projekata sa ovih prostora. Ako vam kažemo da njihove trake često možete čuti u Dave Clarke-ovoj emisiji White Noise, da li će to biti dovoljan pokazatelj koliko je Ontal moćan i kvalitetan duo?

Laglag

Kao jedan od predstavnika nove tehno generacije u Srbiji, Lag je postao deo underground techno scene, kroz promo rad i baveći se dj-ingom, da bi danas uživao priznanje vrsnog techno producenta. Svoje prve producentske korake Lag je napravio pod okriljem našeg domaćeg lejbla Teskoba, kako bi kasnije nastavio put preko izdanja na Singularity Recordings-u i Mord-u, ali i brojim remiksima. Njegove techno trake su techno trake u pravom i osnovnom smislu te reči – moćne, grube, prepune kick-a i basa, koji samo gruva. Sigurno ste do sada čuli njegov hit „Kontrola“ sa EP-ja Friend koji je izašao na Mord-u, a da niste ni bili svesni toga, jer nema šanse da vam nije zapala za oko, tj. uho.

Tapanschwabe

Schwabe iz kolektiva Disco Not Disco je zajedničkim snagama sa prijateljem Goranom osnovao Tapan. Tokom prošle godine izdali su EP The City za njujorški WT Records, a nakon toga i EP Volumes , na kome su se našli i remiksi Willie Burns-a i Drvg Cvltvre, za lejbl  Crimes Of The Future koji vode Tim Fairplay i Scott Fraser. Njihov zvuk je svež, odenut hipnotičnim i katartičnim perkusijama, laganim harmonijama i etno/afro primesama, pomalo psihodelične naravi.  Ukoliko želite da odlutate negde daleko, njihova traka „Sta Ti To Radis“ zvuči kao idealni soundtrack za potpuni beg u neke predivne predele.

PetkovskiPetkovski

Petkovski, tj. dj Petko je na sceni već više od 2 decenije i dobro poznat publici širom Srbije, kako po svojoj DJ karijeri, tako i po radijskoj emisiji „Playground“ na nekadašnjem Studiu B. Od 2013. godine sa svojim prijateljima i kolegama Akioki i DJP, vodi lejbl Soul Print Recordings koji stavlja akcenat na onaj lepši i melodičniji aspekt elektronske muzike – deep house, soulful house, ambiental i deep/dub techno. Za njihov lejbl su izdavali velikani underground house muzike : Brian Harden, Simoncino, Life Recorder, Owen Jay… a očekujte i još mnogo toga iz Soul Print kuhinje. Petkovski je dokaz da ljubav prema muzici nikada ne prestaje i da nikada nije kasno za angažovanje i inicijativu da se stvori nešto lepo i kvalitetno, te njegovu muziku možete čuti u oviru izadnja sa Soul Print Recordingsa, koja će mnogo bolje ilustrovati ono što smo želeli da kažemo.

Hetemhetem

Za Strahinju Beganovića možemo reći da je jedan od najeskperimentalnijih act-ova u Srbiji trenutno. Pod pseudonimom Hetem verovatno ste mogli da ga čujete u Dragstoru ili barem na nekoj žurki u Novom Sadu ili Srbiji. Kombinujući električnu gitaru prikačenu na razne efekt procesore i gitarske pedale, a sve to povezavši sa Moog-ovim synthom, Strahinja stvara odličnu melanholičnu i glitch muziku, koja prožima dubinom gitarskih rifova. Iako za sada ima jedno izdanje Birth Of Trust na Grinch productions, verujemo da ćemo još puno toga čuti od Strahinje, te se valja na vreme informisati i pratiti njegov rad.

Scalameriya
Scalameriya

Pored toga što je Nikola Grebovic poznatiji kao Scalameriya vrhunski producent, ili kako on za sebe kaže dizajner zvuka, on takođe vodi i svoj lejbl Genesa Records i time mapira Srbiju u okrilje svetske techno scene. Scalameriya je dobro poznat širom regiona i može se reći da već sada ima svoju „hordu“ fanova, jer su žurke na kojima nastupa uvek krcate. Saradjivao je sa mnogim izvodjačima, ali trenutno najčešće saradjuje i nastupa sa VSK-om, te su zajedničkim snagama izdali Haka EP za kultni Perc Trax. Ako vam ova introdukcija nije dovoljna da shvatite koliko je kul Scalameriya, pravac sledeca zurka na kojoj nastupa ili barem <play> na kompu.

Igor Jadranin11059385_10153736980387500_2950107554385558816_o

Igor Jadranin je trenutno jedan od naših boljih house producenata. Svojim radom je uspeo da privuče pažnju velikanu Laurent-u Garnier-u, koji rado i vrlo često vrti Jadraninove trake. Mešajući klasične house zvuke, sa primesama disco-a funka, jazz-a i techno-a, Igor Jadranin nesumnjivo pokazuje veliki muzički talenat i potencijal koji poseduje. Kako biste se uverili u ono što pišemo, poslušajte njegov poslednji EP Boulevard na Back To The World etiketi, koju je naravno podržao Laurent Garnier, ali i Kenny Dope, a verujemo i mnogi drugi.

Filip Xavi20q-filip-xavi

Filip Xavi je već neko vreme prisutan na našoj sceni, što kao dj, promoter ali producent. A i već dugi niz godina vodi svoj digitalni lejbl Teskoba Recordings, preko koga se trudio da promoviše muziku i autore koje voli i ceni. Kao jedan od rezidenta techno hrama Dragstora, Filip Xavi je imao priliku da još bolje usavrši i usredsredi svoj fokus na produkciju. Njegova izdanja na SUBSIT-u i Sonntag Morgen etiketama, oslikavaju Xavijev prepoznatljiv muzički ukus, sa kojim su se posetioci Dragstora često susretali.

Jan Nemečekjan nemecek

Karijera Jana Nemečeka je imala svoj specifičan tok. Počevši svoj producentski rad još 2005.godine, stil i muzika Jana Nemečeka se promenila i razvijala tokom godina. Suosnivač je internet lejbla Norbu, a ovih dana možete čuti njegove live act-ove u Dragstoru. Album Fragmented koji je izdao samostalno tokom 2014. godine, prikazuje Janovu  eksperimentalniju stranu i tendenciju da ne treba robovati trendu. Ovaj album je doživeo i svoju Various verziju, 2015.godine na kojoj su remikse radili Hetem, Piece of Shh, Moon Panda, Verical Sofa i Subsided.

Raum.nullraum.null

Ovaj srpsko-austrijski dvojac se kako kažu sastaje u nultoj tački, kroz vizije i ideje moderne muzike. Dobrivoje i Chris nisu klasičan produkcijski duo, iza njihovog projekta stoji izgradjen stav, fokusiran na to da kroz audio-vizuelne forme prikažu njihovu koncepciju muzike u i za 21.vek. Drone, industrial, IDM su samo neki od žanrova koje možemo uočiti u njihoj muzici, ali ne zadržati se, jer je muzika Raum.nulla jedan konstanti prostor eksperimentisanja. Njihova izdanja Belgrade Dubs 01 i Belgrade Dubs 02 su progresivna, futuristička zvučna oslikavanja koja tehnologiji daju ljudskost, viziji budućnosti znamenitosti prošlosti.

MonosaccharideMonosaccharide

Dragana Milinković i Sreten Savić čine ovaj fantastičan kombo, nesumnjivo pokazujući sve prednosti i lepote rada u paru. Monosaccharide su do sada objavili nekoliko EP-ja za Exit Label, Burst i njihov Digitronica, a muziku koju stvaraju možemo opisati kao techno sa kosmičkim frekvencijama. Dinamični i uigrani na svojim nastupima, Monosaccharide ukazuju na to da im se u budućnosti smeši uspešna karijera.

Mala napomena* – Verujemo da postoji još puno sjajnih domaćih producenata medju kojima su i MKDSL, X-Coast, Manjane, banda Mystic Stylez, Atom/Output, Petar Cvetković, Mangulica FM, Subotić, MenePiece of Schh i drugi  kojima nismo posvetili redove – ne zamerite, ispravićemo i tu nepravdu manjkavosti slovnog prostora i pažnje čitalaca. Želimo da kažemo da poštujemo rad, trud i ljubav svih onih koji daju svoj doprinos našoj maloj klupskoj sceni, a čitaocima da poručimo da ne budu lenji i počnu da kopaju malo dublje po našoj diskografiji i daju podršku domaćim umetnicima koji rade podjednako vrhunsku produkciju kao neki tamo stranci, jer nema šanse da im se nešto od ovoga što smo izdvojili, ne dopadne.