Novosadski tehno ambasador Lag završava godinu sa pet vinil izdanja, prvim spotom i osvojenom nagradom za regionalno izdanje godine

Novosadski tehno ambasador Lag završava godinu sa pet vinil izdanja, prvim spotom i osvojenom nagradom za regionalno izdanje godine.

Po povratku sa azijske turneje, poznati novosadski producent i DJ Miloš Martinov Lag objavio je vinil izdanje Origins EP, za poznatu švedsku izdavačku kuću Pohjola, na čijoj muzici su odrasle generacije klabera, a koja je ponovo aktivirana posle 11 godina tišine, kako bi Lagova ploča ugledala svetlost dana. 

Novo izdanje našeg tehno ambasadora već neko vreme potresa klubove širom sveta, a sastoji se od četiri trake – Ples Slovena, De Intros, Kolibri i Kolo (Disko Edit), na kojima je prisutan njegov lični pečat u vidu izlomljenih ritmova. U prizvuku ovog izdanja osete se uticaji starih slovačkih producenata tehna, zatim atmosfera dugih berlinskih noći, ali i nešto posebno čemu je nemoguće odrediti kategoriju i dodaje unikatnu notu svemu. Ono što zaista izdvaja ovu kolekciju numera od prethodnih je i prvi spot sa Lagovim imenom, a urađen je za numeru Ples Slovena i predstavlja skup snimaka koje su Lagovi pratioci, fanovi i prijatelji inspirisani ovom trakom, slali za potrebe stvaranja videa.

Lag – Ples Slovena [POH007] https://youtu.be/NiJGXV2KwA0

Umetničko delo koje krasi omot izdanja Origins EP napravila je britanska umetnica Trudy Creen, dok je za dodatni dizajn bio zadužen novosadski dizajner i muzičar Dejan Ilić. 

Godina u kojoj su se vredan rad i sreća poklopili na takav način da mogu da se pohvalim sa pet izdanja na ploči definitivno će ostati u pamćenju kao jedna od dražih! Puno pomenute sreće leži u prilici za saradnju sa zaista posebnim ljudima, vlasnicima izdavačkih kuća koji su otvoreni za raznovrsnost i beskompromisan pristup pravljenju muzike, kao i njihovoj volji da duh te muzike prenesu na ostale aspekte izdanja kao što je vizuelna prezentacija iste. Krajnji cilj je uvek da poruka poruka stigne do zvučnika, a iz zvučnika da naiđe na ona prava bića noći, na krojače svoje istine i lovce na ritmove i melodije koji će se povezati sa njihovim telom i dušom.

Moja možda najveća sreća ove godine (i iskustvo koje ću sigurno pamtiti celog života) bio je zajednički odlazak u Berghain sa ocem na moj treći nastup u tom legendarnom klubu. Moj ćale, profesor u penziji i gospodin od sedamdeset i jednu godinu, nikada nije razumeo klubsku, elektronsku muziku, ali je, isto kao i moja majka, puno toga žrtvovao da bi me podržao u mojoj fanatičnoj posvećenosti istoj. Dolaskom na moj nastup u Berghainu imao je jedinstveno savršenu priliku da na pravom mestu, sa pravim ljudima i na pravom ozvučenju čuje poruku (bilo da je ona Ples Slovena ili D-Edge), oseti konekciju, i na osnovu svega tamo konačno shvati zašto svi lovimo naše istine na mestima koja, onima koji nas ne razumeju, izgledaju kao eksapizam, a u stvari su dom. Ove godine dao najveći poklon i podršku do sada: razumevanje. Hvala ti ćale! izjavio je Lag na samom izmaku ove vrlo uzbudljive godine.

Na nedavno održanoj svečanosti dodele Nagrade Ambasador elektronske muzike, Lag i X-Coast osvojili su priznanje za regionalno izdanje godine, za zajednički projekat XL Traxx koji su u oktobru ove godine objavili za Radio Slave-ov lejbl Rekids. EP XL Traxx sastoji se od tri numere: M-Bomb, E-Dancer i D-Edge. Prva numera izdanja M-Bomb sačinjena je od ogromnog ritma i zvukova rejv sveta koji zajedno čine energetsku densflor bombu. Traka E-Dancer vešto sempluje iz zaboravljenih disko izvora i kombinuje fanki melodičnu vožnju sa vozećim bubnjevima, dok treći singl D-Edge energijom i zvucima podseća na zvuke najboljih rejvova ranih 2000tih.