Foto: Sarah Schönfeld

Ketamin, lek za tešku depresiju?

Ketamin se polako bliži tome da bude iskorišćen kao tretman za depresiju, navode izveštaji.

Washington Post prenosi kako eksperti tvrde da klinička upotreba ove droge “sprečava suicidalne misli” takodje navodeći da ima “snažan antiepresivan efekat” poboljšavajući tako funkcije mozga.

Psihijatar iz San Franciska, L. Alison McInnes, kaže kako je ovaj poduhvat veliki pomak u psihijatriji. Nekoliko univerzitetskih medicinskih centara u SAD, uključujući Jejl, ponudili su tretmane ketaminom onima koji pate od teške depresije.

McInnes je izjavio kako će Američka Psihijatrijska Asocijacija (APA) verovatno početi sa tretmanima ketaminom polovinom 2016. Proces podrazumeva šest intravenozne terapije tokom 2 nedelje nakon čega se očekuje poboljšanje stanja.

Enrique Abreu, klivlendski anesteziolog koristi ketamin na pacijentima već četiri godine objašnjavajući kako deluje.
“Nije suptilan nimalo, te je odmah vidljivo da li će imati efekta. Broj reakcija na lek je neverovatan. Ovaj lek je u 75% slučajeva efektivan, što će reći da je dve trećine mojih pacijenata dobro odreagovalo. Ništa u medicini nema ovakve rezultate.”

Uprkos uspešnim rezultatima, ispostavilo se da je efekat kratkotrajan što se videlo kroz probne tretmane na Nacionalnom institutu za mentalno zdravlje (NIMH).

Medicinski stručnjaci svakako smatraju kako treba još raditi na tome da se pronadje idealno rešenje.
Carlos Zarate Jr. iz NIMH-a kaže: “Jasno je da je potrebno standardizovati upotrebu. I dalje ne znamo kolika je ispravna doza. Treba jos proučavati ali, po mom mišljenju, samo pod strogom kontrolom u visoko specijalizovanim klinikama”

Izvor: Mixmag