DJ setovi zvanično postaju deo kulture Čikaga

U okrugu Kuk, čiji je deo grad Čikago, debata na temu da li se DJ setovi i moderna živa muzika mogu smatrati „ kulturnim nastupom“ se završava nakon što su se zvaničnici složili da promene postojeća pravila.

Promena je najavljena u petak, u saopštenju za medije koje je na Facebook-u podelio komesar Kuk okruga John Fritchey. Novo pravilo će izmeniti uredbu o porezu za zabavu, koja nalaže da mesta koja primaju manje od 750 ljudi budu oslobeđena poreza od 3% na ulaznice za „žive kulturne nastupe.“

Sa ovim su se složili i administracija odbornog predsednika okruga Kuk Toni Preckwinkle-a, predstavnici grada Čikaga, kao i akteri muzičke industrije. Saslušanje povodom predložene promene zakazano je za 26. oktobar.

„Ovaj dogovor pokazuje da administracija okruga nije imala nameru da se igra kulturne policije i odlučuje šta jeste, a šta nije, muzika ili umetnost,“ navodi Fritchey u saopštenju za medije.

Ova tema prvi put je pokrenuta u avgustu ove godine nakon što je Kuk okrug tražio povrat poreza od 200,000 dolara za Evil Olive i Beauty Bar, dva mala lokala u Čikagu. Na lokalnom saslušanju, sudija je tvdio da moderni žanrovi poput roka, repa i muzike koju puštaju DJ-evi ne spadaju u muziku koja spada u lepe umetnosti, po definiciji u propisima ovog okruga.

Joe Shanahan, vlasnik Metro i Smart barova, dva najpoznatija Čikaška mesta, je takođe citiran u ovom saopštenju: “Na ove muzičke stilove se gleda kao na umetnost širom sveta, i Čikago se prepoznaje kao mesto rođenja nekih najpoznatijih umetnika. Ovaj dogovor potrvđuje da članovi vlade ne bi trebalo da sude o tome šta je umetnost, a da pritom daju vlasnicima malih mesta osećaj sigurnosti dok nastavljaju da prikazuju muzički talenat stanovnicima Čikaga i mnogim posetiocima koji dolaze ovamo zbog toga što grad ima reputaciju muzičkog centra.”

Ova odluka prati druge lokalne debate o zaslugama moderne, često elektronske, muzike. Prošlog meseca, nemački sud je odlučio da se techno žurke u berlinskom klubu Berghain trebaju smatrati kulturom, a ne zabavom. Nedelju dana kasnije, londonsko veće Islingtona je oduzelo dozvolu svetski poznatom klubu Fabric.

Izvor: Fact Magazine