Sónar 2019 Provirio u Budućnost

Piše: Nika Bogdanić

26. izdanje Sónar festivala u Barceloni još je jednom pokazalo zašto se taj festival smatra najinovativnijim na svijetu. Izvođači iz 36 zemalja, koji pomiču granice tehnologije, zvuka i glazbenih žanrova, nastupali su za 105,000 sudionika iz više od 120 zemalja. Saznajte što nas je Sónar 2019 naučio o budućnosti muzike, kreativnosti i tehnologije.

Budućnost je underground

Bilo s poznatim ili novim izvođačima, underground elektronika je uvijek najzastupljeniji žanr na Sónaru. Ove godine publika je plesala uz zvukove DJ Koze-a, Four Tet-a, DJ Tennis-a, Red Axes-a, Paul Kalkbrenner-a, Amelie Lens, Dixon-a, Peggy Gou b2b Palms Trax i još mnogo drugih.

Budućnost je eksperimentalna i intergalaktička

Neki od underground DJa i producenata, kao što su Daniel Avery i Max Cooper, odveli su publiku na intergalaktičko putovanje svojim pomalo mračnim, ali lijepim i eksperimentalnim setovima.

Budućnost su novi izvođači

Sónar 2019 predstavio je više od 80 premijera i nastupa posebno stvorenih za festival: Arce, Holly Herndon, Bad Gyal, Hauschka, Cecilio G… Ovi izvođači imali su priliku nastupati pred 46,000 ljudi na Sónar by Day-u i 59,000 na Sónar by Night-u.

Budućnost je globalna i interkulturalna

Po prvi put, Sónar je ugostio umjetnike s pet različitih kontinenata i iz 36 zemalja, s posebnim naglaskom na globalizaciju i interkulturalnost. Publika je isto bila raznolika; 52% lokalaca i 48% stranaca iz više od 120 zemalja.

Budućnost je ženstvena

Na ovogodišnjem izdanju dominirale su žene: Amelie Lens, Peggy Gou, Holly Herndon, Jlin, Arca, K Á R Y N, Sevdaliza, Kelly Moran, Ylia, Virgen Maria i mnoge druge. Dame su preuzele vodstvo predanošću eksperimentiranju.

Budućnost podržava lokalnu scenu

Iako je naglasak bio na globalizaciji i interkulturalizmu, jedna od najvažnijih karakteristika Sónara je podrška lokalnoj sceni. Ovi talenti su ju snažno zastupali: Bad Gyal, Dellafuente, Cecilio G, Territoire, Ylia, Virgen Maria, Tutu, Desert + Desilence, Hamill Industries, Mans O, Aleesha, La Diabla, Phran, $ kyhook, Rrucculla i Alba G. Corral.

Budućnost je tehnologija

Ukupno 12 nastupa koristilo je najnovije tehnološke inovacije poput umjetne inteligencije ili znanstvenih eksperimenata uživo.

Na Sónaru + D, međunarodnom kongresu o kreativnosti i tehnologiji sudjelovalo je 4,600 stručnjaka iz gotovo 2,000 organizacija i tvrtki. Uvodni govor Sónara + D dao je Robert Del Naja iz Massive Attacka, jedan od najsofisticiranijih i najuglednijih umjetnika našeg vremena. Ove se godine Sónar + D istaknuo raspravama o utjecaju umjetne inteligencije na svijet muzike.

Budućnost je kreativnost

Projekti poput virtualne stvarnosti Laurie Anderson i instalacija u Sonar360º Dome-u potvrđuju iznimno važnu ulogu ovog festivala u svijetu kreativnosti.

Ako ne možete dočekati da zavirite u budućnost na Sónaru 2020, early-bird festivalske ulaznice već se prodaju po posebnoj cijeni od 115 eura. Vidimo se 2020 na Sónar festivalu u Barceloni!