Intervju: Patrice Bäumel

Internacionalno priznati producent i didžej koji ne prestaje da oduševljava svojom muzikom Patrice Bäumel, u petak, 26. maja stiže u Beograd. Patrice će pod otvorenim nebom u Barutani pokazati zašto je jedan od omiljenih izvodjača na sceni, što je bio povod za razgovor sa njim. On je za The Clubber otkrio da na novom izdanju saradjuje sa Tale Of Us i podelio najbolji savet koji je sam dobio. Njegove zanimljive odgovore na naša čitate u nastavku.

 

Zdravo Patrice, tvoj Afterlife Voyage podkast je upravo objavljen, nastupao si na Afterlife dogadjajima i imaš novo izdanje na ovom lejblu. Možeš li nam reći nešto o svojoj saradnji sa Afterlife i Tale Of Us, kako je počela i šta sledi?

Zbog ograničenog kapaciteta Kompakta želeo sam da pronadjem drugu platformu na kojoj bih izdavao svoju muziku. Momci iz Tale Of Us su uvek podržavali moju muziku, pa sam Matteo-u poslao demo, zaista old school. Afterlife porodica me je od tada prihvatila raširenih ruku, planiramo nekoliko Afterlife nastupa i naredna izdanja. Ako sve bude išlo po planu sledi saradnja sa Tale Of Us – sastali smo se u njihovom studiju u Berlinu i radili na nekim idejama. Još uvek je rano, ali sve deluje obećavajuće.

 

Želiš li da otkriješ nešto o ‘Glutes’/’Engage’ EP? Kako bi opisao zvuk i priču izdanja?

Neverovatno mi je teško, čak i nezanimljivo da muziku opisujem rečima – moć muzike leži u tome da isključite mozak i upijate je intuitivno, opisivanje bi udaljilo od te magije. Uvek polazim od ambicije da napravim muziku koja će imati veliki uticaj na podijumu, ali kada sam u studiju sve postaje instinkt. Veoma malo razmišljam o svojim izborima i radim na onome što mi mašine pružaju.

 

Remiksovao si Sasha-u na izdanju za Kompakt, da li si imao neku polaznu ideju kada si čuo original?

Želeo sam da traci dam uzbudljivu interpretaciju, nešto što zvuči više kontinetalno. Istovremeno, želeo sam da zadržim prelepe vokale i da ih ne obradim i ostavim emotivnu suštinu originala.

 

Nedavno si remiksovao i trake čiji su autori Damian Lazarus & The Ancient Moons, Masaya, Khen i Max Cooper, šta po tvom mišljenju dobar remiks mora da poseduje?

Cilj je uvek napraviti tranziciju u više klupski zvuk, napraviti bombu. Mora da postoji “wow” momenat a istovremeno to mora da bude traka koju bih voleo da pustim.

 

Gde pronalaziš inspiraciju?

Kada sebe izložim novim perspektivama, novim konceptima, drugačijim scenarijima. Umetnost, ponovno otkrivanje sebe, putovanje. Inspiracija može da dodje iz bilo kog pravca. Ponekad se ne osećam inspirisano a posao mora da bude uradjen u svakom slučaju. Rutina pomaže u tim situacijama.

Šta smatraš najvećim uticajem na tvoj stil?

Iz današnje perspektive ne gledam na druge kao nešto što utiče na moj stil, osećam se lepo zbog svojih izbora. Jednostavno pratim svoj ukus, učim na greškama i tražim novi zvuk.

 

Prošle godine si podelio savete za uspešnu DJ karijeru, a nedavno si podelio pet saveta iz studija. Koji je najbolji savet koji si ti dobio?

Da se pobrinem da se traka uvek razvija u smeru koji je zanimljiv. Poenta aranžmana je u tome da izgradiš napetu atmosferu i smiriš situaciju, kao dobar scenario za film.

 

Šta smatraš prekretnicom u svojoj DJ karijeri?

Učešće u Red Bull Music Academy 2002. je nešto što je sve promenilo. Te dve nedelje potpunog muzičkog iskustva u Sao Paolu, biti okružen zaljubljenicima u muziku dalo mi je veru u muziku kao nešto čime želim da se bavim u životu. Bio je to trenutak kada sam poželeo da hobi pretvorim u karijeru. Tada sam otkrio i produkciju.

 

Nastupaš u Beogradu, pa kakva su tvoja očekivanja i da li si možda upoznat sa radom nekih artista iz regiona?

Nemam očekivanja, samo otvoren um. Volim da posećujem mesta sa turbulentnom nedavnom istorijom – ljudi su često više otvoreniji i žive svoje živote u trenutnku, na intenzivnije načine nego na drugim mestima. Takodje volim da čujem priče sa lica mesta. Bivše Istočnoevropske zemlje uvek su me posebno fascinirale, volim old school arhitekturu i znake sudara dva sistema – kominističkog i kapitalističkog.

 

Imaš li poruku za ljude koji će biti u Barutani?

Delite ljubav sa onima koji igraju pored vas.

 

Nastupaš na Solomun +1, gde te još možemo čuti ovog leta i čemu se najviše raduješ?

Jedna stvar zbog koja sam iskreno uzbudjen je rad sa ljudima. To mogu da radim na svakoj žurci, nije bitno da li je u pitanju prestižni event ili manji gig na nekom zabačenom mestu. Jednostavno se osećam zahvalno što mogu da radim svoj posao.

 

Šta možemo sledeće da očekujemo od tebe?

Vreme je da udahnem duboko i vratim se u svoj studio i radim na novom materijalu. Ne znam gde će me to putovanje odvesti. Biću zauzet i nastaviću da pravim dobre trake. Sledeće izdanje su remiksi Depeche Mode koji će se naći u prodaji za dve nedelje, i izdanje za Kompakt koje je zakazano za avgust.