ZHU – Najbolje od deep house-a

Faded, In the morning, Good life… Samo su neki od svetskih hitova američkog producenta, DJ-a i pevača ZHU-a, koga slušamo na Glavnoj bini ovogodišnjeg EXIT festivala.

Piše: Vanja Ratković

Steven Zhu, poznatiji pod nazivom ZHU, proboj je doživeo 2014. godine sa numerom „Faded“ sa kojom je, možemo slobodno reći, američka deep house scena ponovo postala svetski relevantna. Iduće godine usledila je nominacija za najznačajniju muzičku nagradu u svetu Grammy.

Debi album Generationwhy izbacio je 2016. godine, koji je premijerno izveo na festivalu Coachella. Tada su ga poredili sa kultnim sastavom Daft Punk.

Njegov početak bio je tih, anoniman, sa isključivim fokusom na muziku. Pre slave i „Faded-a februara 2014. godine, na svoj SoundCloud je izbacio mash-up Outkast-ovog hita „Moves Like Ms Jackson, ali bez svog potpisa. Ovo je na Reddit i EDM forumima vodilo ka različitim diskusijama o tome ko je autor remiksa. Samo dva meseca kasnije izbacio je Faded, mističnu i pomalo mračnu numeru koja je postala instant hit, sa EP-ja Nightday.

Identitet je krio zbog svog kineskog porekla i, kako je njegov menadžer Jake Udell isticao, crno-bele muzičke klime“, kao i zbog toga što nekada nismo ni svesni ograničenja koja nam donose naše svesne ili nesvesne predrasude. ZHU je ostao anoniman sve dok nije bio siguran da je izgradio ime i da su ljudi cenili i voleli njegovu muziku, a ne lik.

U godini nominacije za Grammy, izbacio je i EP pod nazivom „Genesis Series. Na EP-ju su gostovali Skrillex, AlunaGeorge, A-Trak i Bone Thugs N Harmony, između ostalih. Ovo izdanje je dobilo brojne pozitivne kritike zbog žanrovskog diverziteta. Numera „Working For It je postala platinasta u Australiji. 

Prvi singl sa albuma „Generationwhy“ – „In the morningusledio je 2016. godine. Singl Nightcrawler izbacio je naredne godine, kao i „Intoxicate“. Takođe je uradio i remiks „Andromede benda Gorillaz, „Bad and Boujee sastava Migosi „Feel it still benda Portugal. Treći EP „Stardustexhalemarrakechdreams izbacuje 2017. 

S upornim radom i trudom nije stajao, pa je 2018. izdao drugi studijski album Ringos Desert sa 14 numera. Na ovom albumu sarađivao je sa čuvenim australijskim indie-rock bendom Tame Impala, kanadskim r&b duom Majid Jordan i američkom DJ-icom Tokimonsta.

Single „Only sa trećeg studijskog albuma Dreamland 2021izbacio je 2020. godine. Ovaj album napisao je inspirisan warehouse rejvom, sa ukupno 12 pesama na albumu.

Njegov sofisticiran stil i melodična mističnost i ne čudi, s obzirom na njegove avangardne i jazz korene kao klinac je svirao u raznim jazz bendovima. ZHU je jedan od najplodnijih producenata i DJ-eva mlađe generacije, sa istančanim njuhom za onim što će postati hit, a ipak neće skliznuti u preterano komercijalne vode. 

To je i više nego dovoljno razloga da ga slušamo na Exitu u julu ove godine, na Glavnoj bini, zadnjeg dana festivala!