Gde je hit tu je i zaplet: čuveni klasik ’’Domino’’ plagijat ili slučajnost?

Pitanje plagijata i ko je šta od koga preuzeo ili iskoristio za svoje muzičko delo večita je inspiracija za razne diskusije na tu temu širom sveta u popularnim žanrovima, dok pitanje plagijata u elektronskoj muzici ništa manje nije zapostavljeno pa ćemo vas mi podsetiti na jedan slučaj iz davne 2006 godine. 

Naime, reč je o čuvenom klasiku “Domino“ čiji je autor Oxia, i koji svi mi itekako volimo da čujemo. Danas čuveni klasik “Domino“ izašo je na Kompakt etiketi 2006. godine na izdanju pod imenom “Speicher 34“.  Ovo remek delo je obeležio karijeru poznatog francuskog di-džeja, postavši jedan od najčuvenijih hitova iz svog žanra. Međutim još od kada je izašla traka, krenule su spekulacije o tome da li je delo autentično ili je plagijat treka “Eve By Day“ čiji je autor Patrick Chardronnet, i  koji je izdat godinu dana pre “Domino“, tačnije 2005. godine.  Ovo pitanje dugo godina unazad uvek pokrene diskusiju o tome da li je Oxia zapravo pronašao inspiraciju za svoj klasik u gore pomenutom treku ili je ipak sličnost izmedju dve numere samo puka slučajnost.

Neposredno posle izdanja “Domina“ od strane Kompakt-a, pokrenuta je burna rasprava među ljubiteljima elektronske muzike o tome, i evo jednog interesantnog komentara na tu temu potpisanog od strane izdavačke kuće na kojoj je izdat “Eve By Day“. Reč je o Connaisseur Recordings etiketi.

plagijat 3

Odgovor na pitanje šta je od svega ovog istina a šta mit najbolje je da date sami,  i donesete zaključak nakon što poslušate oba treka, kako bi se uverili u to da li izmedju njih postoji sličnost ili ne.

 

Patrick Chardronnet ‎– Eve By Day [Connaisseur Recordings] 17 Oct 2005

Oxia ‎– Speicher 34 [Kompakt Extra] 18 Mar 2006