U septembru će biti doneta odluka o zabrani puštanja muzike iz ugostiteljskih objekata u radijusu od 150 do 200 metara od stambenog objekta, prenosi B92.

To je izjavio gradski menadžer Goran Vesić i dodao da će time biti rešen i problem žitelja Cetinjske ulice.

”Građani su potpuno u pravu kada se žale na buku i to je jedan od razloga zbog kojeg ćemo promeniti gradsku odluku koja sada zabranjuje restoranima i kafićima koji su u stambenim zgradama da puštaju muziku posle 23 sata radnim danom i nakon 24 sata vikendom”, rekao je Vesić, komentarišući protest stanara Cetinjske i nekoliko okolnih ulica u Beogradu zbog buke iz lokala koji se nalaze u krugu bivšeg BIP-a.

On je najavio da bi se na sednici Skupštine grada Beograda, najverovatnije do 10. septembra, mogla promeniti odluka, čime bi zabrana emitovanja muzike važila u krugu od 150 do 200 metara u okolini stambenih zgrada.

”Time će trajno biti rešen problem Cetinjske, ali neće biti trajno rešen problem buke u gradu. Da bi se to desilo potrebno je da se promeni čitav niz zakonskih propisa kao što su zakoni o buci i vodama”, rekao je Vesić, podsetivši da grad jeste inicirao promenu Zakona o buci.

Izmenama tog zakona, kako je objasnio, grad bi dobio ovlašćenja da zatvara objekte koji ne poštuju propise, što sada ne može da radi, a uz to bi bio usvojen i pravilnik koji bi jasno definisao kakvu zaštitu od buke moraju da imaju ugostiteljski objekti.

Gradski menadžer je naveo i da je danas razgovarao sa novim ministrom poljoprivrede upravo o Zakonu o vodama, te dodao da će se naredne nedelje sastati s ministarkom za građevinarstvo povodom izrade pravilnika.

”Verujem da ćemo veoma brzo doći do celovitog rešenja. Ono što treba da bude jasno je da taj problem nije nastao juče već da postoji u Beogradu decenijama. Moramo da nađemo meru da zaštitimo građane koji imaju pravo na miran san, ali i da omogućimo ugostiteljskim objektima da rade, jer imaju pravo na to pod određenim uslovima’‘, rekao je Vesić dodajući da kao građanin razume žitelje Cetinjske, ali da za protest nema razloga.

Kako je rekao, žitelji Cetinjske imaju druge primedbe, a one se odnose na gužvu u tom delu grada, što, primetio je, jednostavno nije u nadležnosti grada.

“Nije grad izdao objekte ugostiteljima, reč je o privatnom vlasništvu, odnosno kompanija koja je kupila pivaru je izdala objekte”, naveo je Vesić dodajući da iako grad s tim nema veze pokušava da reši i taj problem.

Send this to a friend