Tinitus predstavlja simptom, odnosno posledicu izloženosti nekom spoljnom uticaju. Predstavlja zvuk se može manifestovati kao zujanje ili šum. Može biti prisutan u oba ili samo u jednom uvu, u nekim slučajevima može izazvati nepovratan gubitak sluha, i ne može se izlečiti. Oboleli mora da nauči da živi sa problemom, uz pomoć terapija koje mogu ublažiti ili uticati na frekvenciju pojedinih tinitusa.

Mnogi poznati didžejevi, medju kojima su Hot Since 82Matthew Styles, Carl Craig, DJ Dexter, Eats Everything i Jody Wisternoff često ukazuju na problem i apeluju posetiocima žurci da koriste čepove za uši.

Sada je profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, higijenolog Goran Belojević više o problemu govorio za B92, a mi vam njegove izjave prenosimo u celosti.

Reč je o jednom od teško rešivih zdravstvenih problema koji je često neizlečiv, a posebno je izražen među mlađom populacijom i može, ali i ne mora, da bude povezan sa gubitkom sluha.

Belojević zatim skreće pažnju da je istraživanje, rađeno među beogradskim srednjoškolcima pre četiri godine, pokazalo da 13 odsto njih ima povremeno ili stalno zujanje u jednom ili oba uha i da je duplo učestalije kod devojaka nego kod mladiće.

Slušanju muzike preko slušalica, u proseku jedan sat dnevno sasvim je dovoljno i to slušanje na pola maksimalne snage, objašnjava profesor Medicinskog fakulteta, jer se slušalice drže i spoljnom ušnom kanalu i nepostoji nikakv odbrana za unutrašnje uho koje je direktno izloženo.

Istovremeno on upozorava da na zujanje u uhu utiču i psihostimulansi, a posebno amfetamin i ekstazi, ali i duvanski dim koji je prisutan na mnogim bučnim mestima, pa je utoliko i češće zujanje u uhu kod mladih koji posećuju žurke.

Kada se sluh jednom uništi više se vratiti ne može. Onda se moraju koristiti aparati, a to nije lečenje – to je invaliditet, poručuje kaže Belojević.

Send this to a friend