Kako smo do sada smo imali prilike da popričamo sa di-džejevima, producentima i organizatorima o stanju u kome se naša scena nalazi, odlučili smo da pitamo i ekipu sa žurki koja je doživela scenu na određeni način. Prošlih nedelja objavili smo prve iz serije intervjua, a kao što smo najavili, svake nedelje objavljivaćemo intervjue sa domaćim klaberima.

Marija Živanovićvxcvxcv

Kako zamišljaš savršeni izlazak, od spremanja do završetka?

Možda pitanje treba da glasi kako izgleda vaš savršeni izlazak? Uglavnom se okupljamo, mi žene, bilo to  u studentskom domu ili nečijem stanu i pijemo vinjak i puštamo muziku koja nas uvodi u tematiku večeri. To biva zimi. Leti je sve lepše i lakše za organizovanje. Spremanje je uglavnom brzinsko, na to se ne troši vreme. Muško društvo je to koje se čeka. A baš savršen izlazak je onaj kada ne čekaš u redu, po zimi da bi ušao u klub, kada ti je vinil po volji, kada đuskaš do iznemoglosti i kada sačuvaš u stomaku mesta za burek sa mesom i jogurt, i kada dotakneš krevet izmoren i sa željom da uskoro opet doživiš nešto slično.

Koja su ti omiljena mesta za izlazak i zašto?

Mislim da većina mladih ima sličan odgovor jer se sve svelo na par probranih mesta gde se nešto dobro može čuti. U pitanju su klubovi u Cetinjskoj ili je to Drugstore ili leti Šlep, Povetarac i 20/44. A možda mogu spomenuti Lastu, ali mislim da za to treba ipak znati nekog ko zna nekog da te uvede i da pukneš svotu, kojom bi mogao da platiš letovanje, (ne preterujem). A mogu to i biti neklaberska mesta, za mirnije varijante, tipa Leila. Na nagovor drugara, otišla sam i zavolela Kišobran žurke. Problem je što se sva mesta mogu smestiti na dve šake, a grad nije mali.untitledŠta ti se svidja na našoj sceni, a šta bi promenila?

Sama scena nije loša, ali nije dobro što se ne pruža više prilika domaćim izvođačima ili možda nemam osećaj koliko ih ima. Ne bih da se javljam u njihovo ime, ali verujem da ih neko treba pohvaliti i ohrabriti da ne odustanu. I uvek treba hvaliti i podsticati i mlade dj-eve i organizatore kako bi bilo još bolje. Podrška kolegi Račiću! 🙂

Kog izvodjača bi želela ponovo ili po prvi put da čuješ kod nas?

Nastup John Digweed-a je bio prilično upečatljiv i mislim da bi bilo dobro pozvati ga opet. I Booka Shade, Carl Cox, Nicolas Jaar su neizostavni. I naravno, mislim da su svi ljubitelji Jean Michel Jarra razočarani, jer nas je ove godine zaobišao. A bilo bi dobro dovesti Brodinskog i Gesaffelstein-a.

Šta bi poručila srpskim klaberima, a šta organizatorima?

Glavna poruka mladima, kojima je sve ovo novo jeste da ne podležu predrasudama o ljudima, koje mogu sresti na rejvovima kao i o samim događajima. Do sada bi trebalo da je ljudima ušla u glavu rečenica, koju svi tako potenciraju, tuđa mišljenja su nebitna. A organizatori, za početak pozabavite se akustikom prostora, jer se oko nje sve i vrti. Nije dovoljno naći halu/salu i pozvati čoveka da ti vrti vinil. Zvuk ume biti jako ružan, pa čak i kad si dovoljno nacirkan. Ukinuti VIP zonu, jer nije poenta da se razlikujemo na ovakvim dogadjajima, bar ne po tome ko će gde ići u wc. Čovek se u toj situaciji oseća prilično jadno, jer VIPovac ima gde i ruke da opere a onaj drugi ne. Ovo se odnosi na neke veće događaje. Nadam se da će neko uvažiti bar online knjigu utisaka, kad onu drugu niko ne čita.

          Lazar Vuković15064995_1339354626084333_1853276730_o

Kako zamišljaš savršeni izlazak, od spremanja do završetka?

Pa, preko dana se čujem sa društvom da vidim ko ide, onda legnem da se odmorim. Ustanem, pustim neki ‘berlin’ da me razbudi, obučem nešto lagano i pravac kod druga.

Pre žurke se obično skupimo svi kod jednog drugara kući i krenemo da pijemo i da se zezamo, bude odlična atmosfera, ponekad takva i da nam se ne ide na žurku. I kad dođe vreme lagano krenemo i usput nastavimo da pijemo.

Na žurci il smo svi zajendo il se odvojimo kako kome odgovara, pa se onda nalazimo, al’ i dalje nastavljamo sa istom atmosferom iz kuće. Na kraju, ko ima snage za after nastavlja, a ko nema, onda negde da jedemo i pravac kući na spavanje.

Koja su ti omiljena mesta za izlazak i zašto?

Definitno Hangar, Luka Beograd i Magacin Depo. Moguće zato što sam na ta dva mesta prvo i bio kad sam krenuo da idem na žurke. Nekako su ‘underground’, grede, polomljeni prozori, uvučena su, i to mi je nekako to to, pravo mesto za žurku.15065135_1339356039417525_1932893973_oŠta ti se svidja na našoj sceni, a šta bi promenio?

Na našoj sceni mi se sviđa to što je raznovrsna, bukvalno za svakog ima šta hoće da čuje i što svaki vikend imaju neka dešavanja, a i jako je bitno da se ta dešavanje ne odnose samo na Beograd već na dosta gradova u Srbiji. Ima dosta mladih didžejeva koje čeka jako lepa budućnost, stavio bih akcenat na Iliju Đokovića.

Promenio bih to da organizatori jednostavno ponekad i treba da izbace tu VIP ložu, jer stvarno mnogo skraćuje prostor na žurkama.

Kog izvodjača bi želeo ponovo ili po prvi put da čuješ kod nas?

Uh, definitvno Recondite-a, Function-a, neverovatno iskustvo i doživljaj. A svakako imam želju da po prvi put kod nas  čujem Dax J-a, I Hate Models, Boston 168,  KiNK i SHXCXCHCXSH.

Šta bi poručio srpskim klaberima, a šta organizatorima?

Naravno, kao i ostali što su rekli, da ne skidaju majice i da se ne guraju jer stvarno nema potrebe za tim, a nigde ne se žuri. I da izbace to čuveno ‘ee oo’ i da se malo više zezaju i da budu druželjubivi. I da ako to rade iz trenda, bukvalno da prestanu u startu. A organizatorima bih preporučio da nekako uvedu brzi sistem za jakne i da imaju više odgovornosti oko njih i stvari koje se ostavljaju kod njih. I da, ako je moguće dovedu neke malo tvrđe didžejeve i to je to, valjda nije mnogo.

Selena Vezmar15033599_10210612578814358_1412662026_n

Kako zamišljaš savršeni izlazak, od spremanja do završetka?

Nema pravila, nekad je savršeni izlazak okupljanje i pijuckanje sa mojih par omiljenih klabing saputnika a potom pravac na žurku gde se skoro uvek ostaje do kraja a nekad izađem sasvim sama i isto tako dobro se provedem.

Koja su ti omiljena mesta za izlazak i zašto?

Moje ubedljivo omiljeno mesto je do nedavno bio Tube, čije zatvaranje još nisam prežalila jer sam tamo uspela da razvijem svoj muzički ukus i čujem neka sjajna imena. Pored njega tu su 20/44 jer odiše nekom zavodljivom energijom, Drugstore zbog sjajnog prostora i letnja bašta KPTM-a zbog aftera.

Šta ti se svidja na našoj sceni, a šta bi promenila?

Jedna vrlina naše scene čini ujedno i njenu manu. Nagla ekspanzija i popularnost elektronske muzike u poslednjih par godina je dobra jer se scena širi i postaje raznovrsnija i samim tim imamo priliku da čujemo brojne didžejeve. Međutim, u isto vreme dolazi do prezasićenja i imam utisak da je sve više ljudi na nekoj žurki samo zato što misle da je to kul ili iz nekog drugog razloga a ne zbog muzike.14971214_10210612578854359_294731450_nKog izvodjača bi želela ponovo ili po prvi put da čuješ kod nas?

Neka od imena koja bih ponovo da čujem su Octave One, Kerri Chandler i Roman Flügel, a po prvi put: Floorplan, Mr. G, Larry Heard, Jeremy Underground, Moderat i hajde neka to bude to za početak 🙂

Šta bi poručila srpskim klaberima, a šta organizatorima?

Mislim da bi žurka bila jako lepše mesto kada bi klaberi dolazili zarad same muzike, plesa i druženja a ne zbog poziranja u vipu i potrebe da budu viđeni ili pak zbog čistog drogiranja i iživljavanja. A različiti organizatori bi, ako je ikako moguće, mogli da se usaglase među sobom pa da se velika imena ne preklapaju u istom danu, treba to sve ispratiti (ova godina je po tom pitanju bila izuzetno naporna 🙂 ) Takođe, da se ne ponavljaju imena koja su bila i naravno da ne štede na stvarima kao što su zvuk i slično a kao pozitivan primer bih izdvojila Apgrade ekipu koja organizuje sjajne žurke.

Send this to a friend