Naučnici tvrde da slušanje muzike na ljudski mozak može imati isti efekat kao uzimanje psihoaktivnih supstanci.

Neurolog Daniel Levitin, autor bestselera “This Is Your Brain on Music” (Ovo je vaš mozak kada slušate muziku), objavio je studiju u kojoj objašnjava šta se tačno događa kada slušate muziku.

Levitinov tim na univerzitetu MekGil proučavao je naltrekson, lek koji blokira dejstvo opijata. “Iz studija sprovedenih na životinjama znamo da su na neke delove mozga na koje utiču opijati, takođe mogu uticati i hrana i seks. Ali nismo znali mnogo o muzici, jer životinje ne uživaju u muzici”, objašnjava on.

Od 17 učesnika istraživanja zatražili su da u laboratoriju donesu po dve pesme koje kod njih pouzdano izazivaju intenzivna osećanja. Tako su za potrebe istraživanja korišćene različite numere – od pesama “Creep” benda Radiohead i “Comfortably Numb” Pink Floyda, pa sve do Mocartove “Figarove ženidbe”. Ispostavilo se, takodje, da čak i tužne pesme mogu da izazovu osećaj uživanja.

Međutim, kada je učesnicima u istraživanju dat naltrekson, omiljene pesme nisu izazivale nikakav osećaj kod njih.

Istraživači su zaključili da muzika koristi iste obrasce nagrađivanja i ima isti uticaj na ljudski organizam kao hrana, opijati ili seksualno zadovoljstvo.

Izvor: N1

Send this to a friend