Mihai Popoviciu: Muzika pomaže u stvaranju zdravog stanja uma

Jedan od vodećih inovatora Istočne Evrope, Mihai Popoviciu nastupiće u subotu, 18. marta u beogradskom Depou u okviru prvog STATE of RAVE događaja. Rumunski mag se vraća nakon mesecima prepričavane žurke u srcu Beograda da ponovo oseti jedinstvenu energiju srpske publike. Za istim pultom, pridružiće mu se house duo u internacionalnom usponu Peter Makto & Gregory S, dok će lokalnu podršku pružiti domaći asevi Peter Portman i Hot Tub, te iskusni poznavaoci miksa Marko Vuković i John Belk. Ograničeni broj ulaznica po ceni od 790 dinara prodaje se na blagajnama Eventima, dok će naredna cena biti viša.

Uspon ka vrhu evropske scene Mihai Popoviciu započeo je izdanjem “Tales from the Moon”, koje karakteriše zavodljiva igra ženskog glasa i distorzije gruva, futurističkog popa i italo disko svemira – DJ Hell je prvi spazio mladog Rumuna i potpisao ga za svoj International Deejay Gigolo Records. Tradiciju prvoklasnih izdanja nastavio je kroz ugledne etikete Bedrock, Noir Music, Poker Flat, Suara i Still Hot, dok je njegova traka “Bis Co” pronašla mesto u redovima Solomunovog Diynamica i postala letnji hit Ibice, te čak dve godine zaredom boravila na listi “100 najboljih traka” prestižnog Resident Advisora! Globalni uspeh izdanja doneo mu je turneje po klubovima Space, Panorama Bar, DC 10 i Watergrate, dok se njegov nastup u beogradskom klubu Tube i danas pamti.

Pred dugo očekivani nastup na prvom izdanju STATE of RAVE, Clubber je popričao sa rumunskim magom o njegovim najvećim uspesima u karijeri, te ljubavi i poštovanju koje gaji prema srpskoj publici nakon svog prvog nastupa pred domaćim klaberima.

Na samom početku svoje karijere izdao si ”Tales from the Moon“ EP za kultni International DeeJay Gigolo Records. Deo izdanja zvuči kao igra zavođenja između ženskog glasa i distorzije gruva Miss Kittin, dok se ostatak može opisati kao fuzija futurističkog popa Kraftwerka i italo disko svemira Giorgio Morodera. Ko je najviše uticao na stvaranje tvog muzičkog ukusa?

Da, to je bilo moje prvo izdanje na vinilu još davne 2005. U to vreme sam bio opsednut old school elektrom iz Detroita, italo diskom i elektro popom. Bio sam veliki fan Gigolo Recordsa i zvuka koji je Dj Hell promovisao.

Stvorio si hit Ibize koji je izašao za Solomunov Diynamic, te uspešno stajao dve godine zaredom na uvaženoj Resident Advisor listi Top 100 najboljih traka. Kako izgleda jedna od tvojih studio sesija?

Ta posebna traka “Bis Co” desila se veoma spontano kada su mi došli drugari Jay Bliss i Markus Homm. Bila je to odlična radna sesija. Nikad nismo pomislili da će postati toliko velika, pa smo bili iznenađeni kada smo je videli na silnim prvm mestima. Nije se mnogo toga promenilo od tada kada je u pitanju moj način rada u studiju. Sve radim lagano, bez žurbe i obično se samo igram bez neke određene ideje u glavi.

Pre skoro četiri godine nastupio si na dugo prepričavanoj žurki u srcu Beograda. O tom događaju se pričalo celog leta. Kako ti se sviđa srpska publika?

Osećam se povezanim sa srpskim klaberima. Mislim da imamo toliko toga zajedničkog, jer naše zemlje su bliski susedi i delimo sličnu prošlost. Ta žurka u Beogradu imala je fantastičnu energiju, a siguran sam da ovaj put neće biti drugačije. Šta više- još bolja!

Tvoja muzika zvuči prilično prefinjeno, kao sjajan spoj senzualnosti, uzdignutosti i zavođenja. Kako bi opisao svoju muziku?

Upravo si je opisao za mene. Volim kad je toplo i seksi. Naravno, jedna stvar koja je uvek prisutna u mojoj muzici je razigrani gruv.

Vrelina Berlina. Šta to predstavlja?

“Still Hot Berlin” je naziv booking agencije koja me predstavlja širom sveta i potpuno nova izdavačka kuća koja je podržava. Prvo izdanje etikete je prošlog meseca izašlo i predstavlja saradnja između mene i Markusa Homma.

Svojom muzikom si obišao svet i svirao na nekim od najegzotičnijih lokacija. Možeš li nam otkriti izvor svake dobre žurke?

Postoje određeni sastojci za dobru žurku. Dobro mesto i vrh ozvučenje su veoma važni jer pružaju udobnost ljudima. Dobra i uravnotežena publika je takođe od suštinskog značaja za uspešnu žurka, jer uvek morate da imate prave ljude na pravom mestu. I naravno dobra muzika je gorivo za eksplozivne noći!

Vraćaš se u Beograd u subotu, 18. marta za prvi STATE of RAVE, novu klupsku atrakciju u Beogradu. Šta tvoji fanovi sa naših prostora mogu da očekuju?

Prezadovoljan sam što se vraćam u Beograd da ponovim atmosferu od prošlog puta. To je jedan od nastupa zbog kojeg sam najviše uzbuđen ovog proleća i siguran sam da ćemo se svi dobro zabaviti te noći!

Da li je muzika odgovor na naše probleme?

Definitivno pomaže u stvaranju zdravog stanja uma.

Send this to a friend