No Sleep Festival II – Amelie Lens “Usijala“ Veliki Hangar

Piše: Adrijana Corelj

Druga je godina za redom kako se održava No sleep festival na više lokacija širom prestonice. Centralno mesto održavanja imao je ponovo veliki Hangar, a ostatak bogatog programa slušali smo u klubovima kao što su Dot, Half, 20/44, Drugstore, Mladost, i ostalim.  Prve večeri festivala na glavnoj festivalskoj lokaciji slušali smo vodeću zvezdu današnje tehno scene Amelie Lens, kao i rezidenta berlinsko kluba Berghain, Kobosil-a, dok su se za ostatak večeri pobrinuli Farrago i čuveni duo Joyhauser.

Kada sam stigla na centralno mesto okupljanja festivala, bila je velika gužva kao i što se i očekivalo s obzirom da je bilo  blizu ponoći, gde su Joyhauser počinjali svoj set. Domaća podrška te večeri prepuštena je Sugar Lobby koju nažalost nisam stigla da čujem. Ulazimo u prostor Hangara, euforija polako raste dok je prostor gotovo pun klabera koji su se već uveliko sjajno provodili.

Joyhauser je bio fantastična uvertira za noć kakva nas je čekala. Hajlajt seta je bio kada su zavrteli njihovu traku ‘C166w’ i fino uveli masu u set sledećeg izvođača. Posle opakog dua za pult staje Farrago koji je bio veliko iznenađenje za nas. Set koji sam čula je bio neobično dobar sa elementima trance muzike. Svakako nakon toga desio se trenutak koji je publika vidno najviše čekala, zvezda večeri Amelie Lens. Miljenica domaćih klabera je opravdala sva naša očekivanja i izvrtela set koji ćemo sigurno dugo pamtiti. Vrtela je neke od poznatih traka kao što je ‘Look what your love has done to me’ i ‘Sissel&Bass’ od sjajnog Perc-a kao i numeru ‘Crosswise cigerette’ od Frank Snack-a. Za zatvaranje prve večeri bio je zadužen Kobosil koji je svojim energičnim setom održao tempo do samog kraja.

Ozvučenje je bilo solidno ali je produkcija bila vrhunska, sa brojnim laserima, led svetlima i naravno prepoznatljivom ‘Sova’ binom NSNS-a. Produkcija je doprinela kompletnom doživljaju muzike kao i samom festivalu.

Zvaničan afterparty bio je u Drugstoru gde je puštala VTSS, Forest people, Lag i Human Rias. Svratili smo na kratko jer je ipak umor preovladao.

Drugo veče bilo je rezervisano za proslavu 20 godina legendarnog kluba fabric koja je bila na glavnoj festivalskoj lokaciji. Prvi put u Srbiji nastupio je duo Bicep, pored njih nastupio je Afterlife dvojac Mind Against, Anastasia Kristensen kao i rezidenti ovog čuvenog londonskog kluba Anna Wall i Terry Francis.

Bilo je negde oko ponoći kada smo se približavali Hangaru. Nije bilo toliko gužve na ulazu kao što je bilo prethodne večeri ali Hangar je svakako po ulasku već bio skoro, pa popunjen. Za DJ pultom je uveliko počinjao set Terry Francis-a koji je baš kada smo ulazili na festival pustio Bontanovu traku ‘The first time’. Uradio  je odličan ‘warm up’ i onda je usledila Anastasia Kristensen koja je digla atmnosferu svojim setom koji je bio više techno. Napokon dugo priželjkivani duo našao se za DJ pultom, nastavili su tempo prethodnog izvođača i znatno su „tvrđe“ puštali nego što smo očekivali. Set su završili njihovim poznatim trakama Opal i Glue kada je Hangarom zavladala ogromna emocija kroz taktove njihovih traka. Zatvaranje festivala pripalo je Afterlife zvezdama Mind Against koji su imalio dličan set. Puštali su fine trake od kojih je jedna bila mixed ‘Along Came Polly’ od Rebuke. Melodičan tehno odzvanjao je Hangarom dok se set približavao svom kraju.

Na zvaničnom afteru koji je bio u Drugstore-u vrteo je Popi Divine zatim YokoO iz ‘All day I dream’ sastava i Bokee. Muzika je bila magična i takva atmosfera je vladala celog jutra. YokoO je svojom neverovatnim muzičkim odabirom ostavio najbolji utisak. Ovom žurkom završen je kompletan program No sleep festivala.

Na festivalu je sve bilo na svom mestu, cene pića i garderobe su bile apsolutno korektne kao i do sada, bez ikakvih zamerki, sve pohvale što se tiče organizacije.

Naše jedino razočarenje je bio duo Bicep, bili su dobri ali previše tvrdi za priču koju bi oni trebalo da nam ispričaju kroz svoj set. Razumljivo je zbog čega je to tako bilo, ali pre svega očekivali smo neko dosta laganije veče, prepunjeno emocijama, vokalima i nekom house ritmu.

Bez obzira na to No sleep festival je i ove godine briljirao. Iza nas je vikend pun utisaka, dobrog provoda, lepih uspomena i dobre muzike. Na nama je da se sada oporavimo i dobro spremimo za sledeće izdanje ovog festivala koje jedva čekamo!