Apgrade organizacija se vraća u svet globalnih podkastova svojim trećim izdanjem emisije Apcast, serijom mikseva posvećenih promociji savremene elektronske muzike u njenom najboljem svetlu. Gost Apcast 003 epizode je DJ koji obožava da deli svoje blago u obliku hausa i tehna, Kristijan Molnar. Nedavno je nastupio na Prepare to Apgrade žurci, iskusno zagrevajući za “džentlmena tehna” Steve Buga. Kristijan takođe vodi sopstvenu emisiju “Christallization Radio Show”, tako da se može očekivati da će njegov Apcast mix predstaviti ne samo njegovu bogatu muzičku kolekciju, već i dugogodišnje iskustvo stapanja najfinijih dragulja u jednu strastvenu i hipnotišuću priču.

Kristijana ne treba predstavljati previše, jer je jedan od onih likova koje sigurno znate ukoliko ste pravi i zagriženi fan klabinga. Tokom pet godina vrednog rada, Kristijan je uspeo da predstavi najnovije i predstojeće trendove u elektronskoj muzici uz promovisanje globalnih i domaćih umetnika kroz brojne gostujuće mixeve i intervjue. Bez obzira da li je u pitanju disco, Chicago house, deep techno, new wave, funk ili soul, Christallization Radio Show služi za zagrevanje klaberima svakog četvrtka od 23h gde je ugostio imena kao što su Radio Slave, Guy Gerber, Stimming, Matthias Tanzmann i Ian Pooley među brojnim ostalim. Kristijan je do sada je imao prilike da nastupa širom Evrope uključujući festivale EXIT, Lovefest i MAD in Belgrade, kao i po klubovima u Amsterdamu, na Kipru i po Hrvatskoj. Takođe, SAE Institute prepoznao je privrženost Kristijanovog rada i nagradio ga stipendijom iz oblasti audio inženjeringa kako bi unapredio svoje veštine.

Popričali smo sam Kristijanom uoči novog izdanja emisije Apcast.

Ova godina je bila jako dobra za tebe: ostvario ti se san da zatvoriš magičnu Dance Arenu na Exit festivalu, puštao si na jednoj od najlepših evropskih plaža Jazu u okviru Sea Dance festivala, muzikom si otputovao u Francusku po prvi put… Šta te motiviše da pobeđuješ sebe iz dana u dan?

Osećaj da mogu da budem bolji nego što jesam i greška koju napravim, jer teško da sebe mogu pobediti baš svaki dan. Motivišu me ljudi, a putovanja pogotovo! Naravno, ti snovi koji su se ostvarili ovog leta me čine neverovatno srećnim i daju mi dodatnu snagu, guraju me napred kao što me kroz svaki dan pogura neka nova pesma zbog koje ne mogu da dočekam sledeću žurku. Poprilično detinjasto, ali znaš, isto tako sam zamišljao te žurke koje su se na kraju dogodile. Verovatno kada odlučiš da se nečemu apsolutno posvetiš motivacija ti ne predstavlja problem, nikada ti nije dosadno. Pritom, ovo je sa jedne strane jako rizičan posao, pa samim tim moraš više da se trudiš, ali to ne znači da treba da žuriš.

Jesi li ikad razmišljao čime bi se bavio kad ne bi bilo muzike?

Nisam, više sam razmišljao o tome čime bih to mogao da se bavim, a da u isto vreme nesmetano mogu da slušam muziku. Slikanje, crtanje i dizajn se tu, čini mi se, baš lepo uklapaju.

Kakva je sve muzika potrebna za jedan all-nighter? Kako biraš muziku za takav set? Imaš li neku posebnu tehniku?

Pre svega muzika koju voliš. U tom slučaju nemaš problem sa izborom pesme u određenom trenutku. Takođe, veće su šanse da se nađeš u situaciji kada ne znaš šta pre da pustiš. Takva muzika ti daje sigurnost, čak i kada neku pesmu ne poznaješ najbolje, jer si je možda pronašao sat vremena pred žurku. Po nekoj slobodnoj proceni, trudim se da za svaki allnighter pripremim makar 60-70% nove muzike i one koje nije bilo na prethodnom, što znači da se za tu žurku spremam svaki dan. I da, muziku često delim na određene vremenske periode u noći ili danu. Zamislim pesmu u klubu, zamislim zvuk iz kluba i trenutak koji bi joj odgovarao. To naravno ne znači da ću je pustiti u pola 6 ujutru, ako sam tako zamislio, ali na taj način sa sobom nosim različitu muziku i znam gde mi se šta nalazi.

Hajde da odigramo jednu igru. Imaš sledeće pojmove: emocija, trip, sex, energija, putovanje, priča, mir, arhitektura, kreativnost, tišina, boja, inovacija, umetnost, nauka. Poređaj mi sledeće pojmove po tome koliko te asociraju na muziku, pri tome da prva bude ona koja te najmanje asocira.

Tišina, nauka, mir, boja, sex, arhitektura, trip, inovacija, kreativnost, putovanje, umetnost, priča, energija, emocija

Apgrade organizacija je opet pokrenula svoju Apcast seriju mixeva, dok si ti zadužen za njeno treće izdanje. Kako bi opisao svoju selekciju? Ima li neku posebnu priču?

Ima, i to jedinstvenu pošto je u pitanju deo seta sa žurke Prepare to Apgrade. Žurke na kojoj smo imali nesvakidašnji VJing kojim su upravljali naši košarkaši. Poprilično gotivna i zabavna scena. Utakmica koja nas je odvela u finale, ubedljiva pobeda i dodatna doza sreće koja je doprinela raspoloženju cele žurke. Pamtiće se, ako ništa, makar po tome.

Šta ti najviše, a šta najmanje prija na našoj sceni? Kako bi ti popravio to što ti se najmanje sviđa kod nas?

Najviše mi prija noć u potpalublju broda 20/44, to nema ni jedna scena. Naravno to nije jedina stvar, prija mi raznolikost naše scene i energija koju umemo da stvorimo. Po tome se razlikujemo od mnogih. Ko god poseti ovaj grad za tren se zarazi tim osećajem slobode. To je odlično, jer Beograd, takav kakav trenutno jeste, ipak uspeva jako da inspiriše ljude. I to se može videti na sceni. Naši DJ-evi, producenti  i klubovi konstantno napreduju. Nedostaje nam samo malo više međusobnog razumevanja i sredstava. Ovako smo po malo ograničeni, ali to svi popravljamo svojim postupcima.

Šta je za tebe rejv?

Verujem da je to osećaj, trenutak, atmosfera u kojoj možeš da se nađeš, kao i određena muzika koja u tom momentu svira. Žurke su danas drugačije od onoga što ja zamišljam rejvom, samo eto, ta reč se baš često koristi, a verovatno retko doživi. Možda je zatvaranje ovogodišnjeg Love Fest-a nešto najpribližnije tome zahvaljujući Milosavljeviću, Nastiću i Milićeviću koji su doživeli više takvih žurki pre ko zna koliko godina.

Šta bi poručio omladini koja ulazi u svoju rejv fazu?

Ne zaboravite zašto ste izašli i iskoristite žurku da se napunite dobrom energijom. Ne tražite više od toga, jer se onda sve pokvari.

Uživajte u selekciji koju je Kristijan spremio za Apcast 003.

Send this to a friend