Techno je danas jedan od najbitnijih žanrova muzičke scene. Nastao u Detroitu uticao je na mnoge pravce elektronske muzike i nastavlja da se razvija i dan danas. Repetativni ritmovi i kompeksni aranžmani imaju moć da hipnotišu slušaoca i očaraju densflor. A šta je to što je uticalo na nastanak ovog žanra?

U francuskom dokumentarcu Universal Techno iz 1996. godine, jedni od osnivača techno žanra  Juan Atkins, Derrick May i Kevin Saunderson (čuveni Belleville Three) objašnjavaju kako je stanje u Detroitu uticalo na nama tako privlačan zvuk. Sirovi motivi industrijskog okruženja direktno su uticali na njegove stanovnike.

“Mašina nema ljubavi ili bilo kakvih osećaja i ponekad ljudi koji rade na ovim mašinama završe bez osećaja ljubavi jer privrženo rade na nečemu što ne daje ništa za uzvrat.”

Kako kažu nije postojao fokus na tome da stvore nešto što je “Techno”. Ovaj stil bio je rezultat rada producenata na koje je uticalo njihovo okruženje. Ovo je na nekio način jedna antropološka diskusija. Na ljude direktno utiče njihovo okruženje i ovo se može primeniti na razne gradove i kulture širom sveta. Kako je rekao Derrick May: “Okruženje nas je stvorilo, koje je socijalno i nesvesno stvorilo svu ovu muziku.”

Send this to a friend