Kalden Bess: ‘Talenat nije dovoljan. Moraš da radiš na svakom aspektu ovog posla’

Kalden Bess, producent, didžej i vlasnik lejbla Ground Factory, 12. septembra dolazi u KPTM da nas adekvatno zagreje za React 2. Pred svoj nastup odgovarao je na pitanja Nevene Stanković dok njegove odgovore čitate u nastavku.

Uradila sam malo istraživanje u vezi tvoje karijere i došla do jednog zaključka – ti si “zaljubljen” u muziku poslednjih 18 godina. Da li bi rekao da je ovo istina?

Da, pokazivao sam interesovanje za muziku od malih nogu, svirao klavir, gitaru, bubnjeve. Elektronskom muzikom se bavim poslednjih 10 godina.

Da li našim čitaocima možeš da kažeš nekoliko stvari o sebi. Ko si ti kao osoba i kao umetnik? Kako bi opisao sebe?

Rođen sam u Tunisu, veći deo života sam proveo u Kanadi. Volim sve što ima veze sa umetnošću. Jako sam opuštena osoba, sve što mi treba je džoint i mogu da “nestanem” u svom studiju, u muzici, satima.

Da li se način na koji praviš muziku promenio tokom vremena i ako jeste, kako?

Jako volim da se bavim produkcijom, mislim da je to važno u ovom trenutku. Moje produkcione tehnike su se menjale tokom vremena. Samouk sam, tako da sam najviše naučio iz svojih grešaka. Svakodnevno učim nove stvari, istražujem nove zvukove, tehnike itd.

U vremenu kada je muzike toliko da je nemoguće za pojedinca da sve isprati, postalo je veoma teško razlikovati originalne numere od rimejkova. Kakvo je tvoje mišljenje o poštovanju tradicije, korena, originalnih referenci i istorije elektronske muzike?

Muzika se na ovaj ili onaj način oduvek kopira, ali u elektronskoj muzici imaš slobodu da pomeraš granice i pokušaš da dizajniraš nešto jedinstveno. Na kraju, ono što je jedino važno za slušaoca je – da li mi se zaista dopada ova traka?

Profesionalno i umetnički, šta je tvoj plan za budućnost? Da li možeš da mi kažeš nešto više o tvom i Džesikinom aktuelnom projektu pod nazivom – “UNDERHER”?

Smatram da je predamnom još mnogo projekata koje treba da ostvarim, još uvek sam jako daleko od onoga što želim da budem i postignem. Poslednje dve godine posvetio sam svoje vreme projektu “UNDERHER” koji je mešavina tehna i senzualnosti. Odlično napredujemo, interesovanje je veliko i to od mog života pravi haos, u pozitivnom smislu.

Po tvom mišljenju, da li svaki grad u kome nastupaš ima poseban vajb? Da li su gradovi inspiracija sami po sebi ili su to ljudi u njima?

Naravno, svaki grad je jedinstven, ali na kraju, ja sam taj koji je došao da nastupi pred publikom, mogu da se prilagodim, ali ne mogu da se menjam.

Volela bih da mi kažeš kakvu muziku slušaš privatno, ko su tvoji omiljeni izvođači?

Najraznovrsniju, u poslednje vreme 6LACK, HAELOS, SOHN…

Šta se u tvojoj glavi dešava pet minuta pred nastup i kako se osećaš posle nastupa?

Prevazišao sam tremu i nervozu, naravno ako nema tehničkih problema. Posle nastupa se uvek osećam odlično, ako sam “isporučio” publici ono što sam zamislio.

Da li si upoznat sa elektronskom muzičkom scenom u Srbiji? Mnogi stranci koji su nastupali ovde Beograd nazivaju – “Mali Berlin”, šta ti misliš o tome?

Ne znam puno o vašoj sceni. Jednom sam nastupao u Beogradu i bilo je “bolesno”!

Koji je najbolji savet koji si dobio? I koji je najbolji svet koji možeš da daš nekome ko želi da uspe kao DJ i producent?

Talenat nije dovoljan. Moraš da radiš na svakom aspektu ovog posla. Moj savet je da ne odustaju dok ne ostvare svoju viziju, jer nijedan posao im neće doneti toliko zadovoljstva kao ispunjavanje svojih snova.

Za kraj, šta možemo da očekujemo od tebe na “DAILY TECHNO”-u, 12. Septembra u KPTM-u?

“PARTY TIMEEEEE!”

Send this to a friend