Intervju: RX-101

Erik Jong poznat pod pseudonimom RX-101 je holandski producent koji je krajem devedesetih potpisao neke sjajne trake. Sada je konačno muzika ovog ljubitelja opreme izdata, što je bio sjajan povod da mu postavimo par pitanja na koje je dao zanimljive odgovore.

 

Zdravo Erik, da li bi želeo da se predstaviš našoj publici?

Moje ime je Erik Jong. Imam 40 godina i živim u malom mestu na severu Holandije.

 

Kada si počeo da se interesuješ za elektronsku muziku i odlučio da napraviš svoju?

Kao dete fascinirali su me sintisajzeri, 1982. holandski sintisajzer bend Nova imao je hit nazvan Aurora i oduševio me je kada sam ih video na televiziji sa svim zim sintisajzerima. Imao sam oko šest godina tada. Tada sam kod kuće imali elektronske orgulje i imao sam časove sviranja oko pet godina. Osamdesetih smo moj brat i ja slušali dance muziku pa sam krajem osamdeesetih počeo da slušam House i Techno  muziku sve više i više, pa sa mojom muzičkom pozadinom bilo je logično očekivati da ču praviti svoju muziku. Kupio sam svoj prvi sintisajzer 1992. godine i trebalo mi je oko 4 godine da napravim mali studio.

 

Reci nam nešto više o svojoj muzici? Kako bi opisao svoj zvuk i uticaje pod kojima je nastao?

Techno je vremenom postao moja omiljena muzika i slušao sam dosta muzike sa lejblova kao što su Underground Resistance, Plus 8, Transmat, ali i engleskih poput Rephlex i Warp. Na primer Artificial Intelligence serija na Warp etiketi bila je velika inspiracija, ali naravno Aphex Twini njegov Rephlex su bili možda i veći izvor inspiracije. Sva ta muzika uticala je na mene da stvaram svoju i napravio sam muziku različitih stilova. Kada slušate moje trake možete čutu ambient, acid, thereafter, čak i IDM stila i onda neke techno… Raznoliko je 🙂

 

Nedavno smo otkrili “EP 1” a objavio si i “EP 2” album “Like Yesterday”. Šta nam možeš reći o ovim izdanjima?

Ova izdanja su selekcije iz moje arive. Sva muzika je napravljena izmedju 1997. i 1999. godine i nije mi bila namera da je izdam. 2015. godine stupio sam u kontakt sa Suction etiketom i oni su uključili nekoliko EP izdanja iz arhive. Više izdanja sledi sledeće godine. a2602588351_10

Rekao si da je ovo muzika nastala u periodu izmedju 1997. i 1999. pa zašto si odlučio da je sada vreme da je objaviš?

Sve trake snimljene su na kasetama i na kraju sam sve kasete stavio u kutiju i odložio. Pre tri godine pronašao sam tu kutiju na svom tavanu i mislio da bi bila sjajna ideja da sačuvam svoje trake na kompjuteru. Nakon nekog vremena objavio sam 15 traka na Soundcloudu, iz zabave. Godinu dana kasnije počeo sam da objavljujem još toga i na nekoliko sajtova ubacio moj nalog. Nakon kratkog vremena, dobio sam poruku od Jason-a iz Suction recordsa i stupili smo u kontakt.

 

Reci nam nešto o opremi koju si koristio i šta od toga danas poseduješ?

Koristio sam klasičnu opremu kao što su Roland 101, 303, 707 i 808. Kasnije i Juno-106, koji je u stvari i moj prvi sintisajzer, zatim Yamaha FM sint i Akai sempler. Zajedno sa Atari kompjuterom, mikserom i FX jedinicom to je bilo to. Danas imam većinu stvari i više analogne opreme.

 

Da li si pravio muziku posle devedesetih? 

Ustvari i ne toliko. Prošle godine sam napravio neke trake nakon 15 godina pauze. Činjenica je da to da me inspiriše što će mi muzika biti izdata.

 

Koji je tvoj cilj kada praviš muzika i šta po tvom mišljenju dobra traka mora da poseduje?

Nikad nisam imao odredjeni cilj za svoju muziku, da budem iskren. Nekada sam mislio da je previše naporno slate demo izdavačkim kućama. Samo sam voleo da pravim muziku i izgleda bio pomalo lenj…

 

Koji su tvoji planovi za blisku budućnost?

Trenutno sam fokusiran na predstojeća izdanja za Suction. Kao što sam rekao,  puno toga će biti izdato, a želim i ponovo da pravim muziku, ali za sada nemam konkretnih planova, videćemo.

Send this to a friend