Ogranizacija Apgrade predstavlja drugo izdanje u nizu mixeva posvećenih promociji kvalitetne muzike, kao i artista na koje trebate obratiti pažnju. Mix za novi Apcast uradio je jedan od najinteresantnijih figura domaće scene poznat po svom konstantnom istraživanju i koketiranju u muzici izmedju house, techna i elektronike, Marko Milosavljević.

Poznat kao veliki kolekcionar vinyla, kao i ljubitelj sintisajzera, klavira i ritam mašina, Marko Milosavljević je jedan od najaktivnijih izvodjača elektronske muzike u Srbiji koji konstantno eksperimentiše i istražuje sve forme elektronske i alternativne muzike. Kako nastupa već 15 godina, svirao je svuda u regionu, na svim bitnim festivalima, a takodje je putovao i van granica stare Jugoslavije, nastupajući u Engleskoj, Španiji, Holandiji, Grčkoj, Madjarskoj, Bugarskoj, Rumuniji, kao i u Kanadi. Nakon njegovog debi izdanja za Belgrade Coffee Shop kompilaciju 2006. godine, Marko konstantno radi na novim projektima, obuhvatajući različite domene elektronske muzike. Najnoviji projekat će uskoro biti predstavljen. Razgovarao Nenad Apok Šošić

Zdravo Marko, hvala ti na izdvojenom vremenu. Kakvi su bili tvoji počeci u Trsteniku? Kako si se snalazio za muziku, žurke, šta si slušao tada? Kakva je bila scena u tvom kraju i okolini?

Moj početak je vezan za klavir, niža muzička škola. U tom periodu sam se ubrzo susreo sa elektronikom, nabavljao kasete i cd-ove od lokalnih DJ-eva, posetio prvi lokalni party 1996-te god u Trsteniku, nakon toga putovao van grada da slušam ostale DJeve koji su nastupali u Kraljevu, Nišu i u Beogradu. Par starijih drugara su već uveliko kupovali sjajne ploče u TS-u i to je bila odlična polazna tačka što se tiče izbora muzike. Ja sam sticajem okolnosti nakon toga provodio dosta vremena u Berlinu, povezao se tamo sa par prodavnica ploča i tako dolazio do muzike koju sam želeo. Naručivao sam svoje ploče faxom, onda ih zvao svaki put posle par nedelja, da vidim da li su mi nasli nešto sa spiska, slao sestru da pokupi ploče u shop, zatim mi je ona slala iste za Srbiju. Cela akcija. Nisam kupovao ploče kod nas, kada su krenuli shopovi, sem nekog jazza u HMK shopu ako se dobro sećam.

Ima li života posle Teshke Mashinerije? Kakvo si iskustvo stekao kao jedan od mashinaca?

Teshka Mashineria je u svakom smislu bila neponovljivo iskustvo. Toliko dogadjaja koje smo radili, festivala na kojima smo nastupali, malih i velikih žurki, rezidentura, raznih aftera, izdatih izdanja na nekoliko naših labelova, toliko neizdatog materijala, radio emisije, prvo na Venus pa na radiju B92. Mnogo, ali stvarno mnooogo stvari se izdešavalo za skoro 10 godina. Period koji se nikada ne zaboravlja. Nakon dugog perioda van škole, vratio sam se da završim diplomski i krenuo da se bavim produkcijom na malo ozbiljnijem nivou nego do tada.

Dugo vremena nisi izdavao trake. Secam se “Sprzne” sa Belgrade coffee shopa 7, odlicna traka. Spremas li neka nova izdanja?

Duži period sam se isključivo bavio samo label-om, tj artistima koji su izdavali za nas. To je zahtevalo punu posvećenost, što zajedno sa nastupima nije ostavljalo dovoljno vremena za produkciju. Kada sam sve počinjao, mislio sam da se možeš posvetiti svemu tome u celini, ali to jednostavno nije bilo baš tako. Napravio sam pauzu, u medjuvremenu naučio dosta novih stvari, eksperimentisao sa puno nove i stare analogne opreme i sada već duže vreme radim na novom materijalu kao i na Live setu bez kompjutera. Ima već zanimljivog materijala, ali ima i još dosta toga da se uradi.

Postao si jedan od prestižnih predavača softwera Burn Audio Tool, kao i regionalni sudija Burn Residency takmicenja. Šta se sve promenilo od tad?

Od 2009- godine sam Burn Ambasador zajedno sa Dejanom Milićevićem, za sve ovo vreme organizovali smo mnogo žurki, predavanja i radionica, gde smo prenosili znanje i iskustvo svim zainteresovanim DJevima i producentima. Zadnjih par godina glavni dogadjaj je Burn Residency koji omogucava lokalnom pobedniku priliku da pokaze svoje znanje na globalnom takmičenju koje se dešava na Ibizi. Lea Dobričic je, na primer, najbolje iskoristila svoju šansu, pobedila na takmicenju, ostala celo leto na Ibici, kasnije se i pridružila Dejanu i meni pa sada zajedno predstavljamo Burn DJ Team u Srbiji.

Kako bi mogao da se opiše zvuk Marka Milosavljevica? Šta je uticalo na stvaranje tog zvuka?

Nadam se da nikada neću doci u tu poziciju da me definiše samo jedan zvuk. Govorim u smislu kao DJ-a. Mnogi se pronadju u jednom, pa zatim prezentuju taj zvuk da li u obliku izdanja ili u svojim setovima što je ok skroz, naravno, ali ja nisam takav DJ, niti želim da budem. Mislim da stalno istraživanje elektronske i alternativne muzike čini moje setove dosta drugačijim, a pomenuto ekperimentisanje puno utiče na mene u vidu prikupljanja nove pozitivne energije, koju ja želim da prenesem dalje na druge kroz svoje setove.

Sviraćeš u Depou za Novu godinu na Central Dance Eventu zajedno sa Sadeghijem, koja su tvoja očekivanja?

Očekujem sjajnu novogodišnju žurku, odličan live set pomenutog gosta i sjajan b2b set koji su pripremili Marko i Dejan. Svi ćemo se zajedno potruditi da to bude doček Nove godine koji će se pamtiti. Jedva čekam!

Šta mozemo čuti u tvom mixu koji si uradio za drugu ediciju Apgrade podcasta, Apcast 002?

Fuzija elektronike, house-a i techna sa finesama raznih elemenata u jednom kratkom ali dinamičnom muzičkom setu. Malo za slušanje, malo za ples, sve u svemu za Apgrade!

Na šta bi trebali da obratimo pažnju u bliskoj budućnosti što se tiče tebe?

Live nastup bi mogao biti prilično zanimljiv. Ali već sam rekao, otom potom. Biće live set konkretno za jedan art festival, takodje u pripremi je i jedan klasičniji klupski live set. To je sve nova teritorija za mene, tako da, videćemo. Mislim da će biti interesantno.

▲PCAST 002 : Marko Milosavljevic by Apgrade on Mixcloud

Send this to a friend