Intervju: Manuel Fischer

Švajcarski DJ i producent Manuel Fischer je poznat po svom talentu i sposobnosti da na podijum donese najbolje odabrani zvuk. Manuel nastupa u Beogradu u novogodišnjoj noći, što je bio jedan od povoda da mu postavimo par pitanja, dok njegove odgovore čitate u nastavku.

 

Deo naše publike imao je prilike da te upozna kao gosta Christallization emisije i Kristijana Molnara. Kako bi se ti predstavio našoj publici?

Predstaviću se uz par činjenica.. Moje ime je Manuel Fischer, rodjen sam 1991. i odrastao u Cirihu u Švajcarskoj, i nekoliko godina proveo u Berlinu. Pored produciranja muzike za sebe, bendove i filmove, studiram dizajn ovde u Cirihu. Volim muziku, snoubording, svoju devojku i prijatelje, i volim dobro spremljeno meso.

 

Šta nam možeš reći o svom stilu? Kako bi opisao muziku koju puštaš?

Ne postoji specifičan stil… U svakom žanru postoji muzika koju volim. Samo nije uvek pravo vreme da to pustim… Ali najčešće puštam house muziku i disco, uz malo inputa. Teško je opisati… Na kraju to mora biti muzika koju volim i u kojoj uživam i koja navodi na igranje. Nekako sam nezainteresovan za svu tu ozbiljnost oko techna, na kraju ono što je bitno jeste da se svi dobro zabave!

 

Ti si školovan muzičar, šta te je privuklo kod elektronske muzike i šta su bili prvi uticaji?

Pravi filmovi o snoubordingu, prvi kontakt sam imao sa bendovima poput Cut Copy ili Ed Bangers “Uffie”, što je predstavljalo nešto novo i meni zanimljivo. Tada sam već znao neke oldscool techno stvari, ali ovo je najviše uticalo na moje interesovanje pošto sam to smatrao nečim novim. Nemojte pogrešno da ne shvatite, Underground Resistance i ceo pokret je takodje važan i naravno dobar, ali na početku kada sam bio mladji, više“indie rock”elektronska muzika me je privlačila.

 

Šta nam možeš reći o Ozelot Ltd. i prvom izdanju?

Ozelot predstavlja igralište za moje prijatelje i mene. Treba da bude otvorenije, treba da se bazira na muzici koju volimo. To znači da neće biti barijera… Trenutno radimo na “Beat Tape” od Abdel Hady, koji je ‘MPC only’, biće više trippy stvari od Prioleau, i od mene više muzikalnijih stvari stiže…

Prvi EP, koji izlazi sredinom januara stiže nakon nekih odlaganja presovanja ploča, i stvarno je klupska i trippy na prvoj strani, dok je B strana više ambientalna… Na kraju, žanrovi su drugačiji. Ali ako si upakujete zajedno nema granica. Da skratim: Izdanje treba da reflektuje naše muzičke preferencije, i mora biti kombinovano sa grafičkim slobodama + puno zabave sigruno!

Intervju: Manuel Fischer

Izdavao si na White, Tief i Drumpoet Community, da li spremaš ili planiraš još nove muzike?

Upravo sam još jedno izdanje potpisao za Drumpoet, i za Ozelot stiže dosta toga… Završio sam nekoliko remiksa i još uvek na nekima radim. Neke saradnje su takodje u planu, zbog čega se radujem! Radim i na LP-u koji će biti kombinovan sa dizajn projektom, što je uzbudljivo, ali da, puno novih stvari stiže u 2017. godini. Veoma sam srećan u Cirihu, Studio koji delimo je sjajan i okružen sam najboljim prijatejlima što čini mogućim sjajnu umetničku razmenu.

 

Za doček nastupaš na dogadjaju “BeGe Nova 17”, kakva su tvoja očekivanja? 

Jednom sam puštao u Beogradu, moj brate Kristijan (Molnar) me je poznao na “20/44” u junu kada sam puštao sa njim i Jennifer Cardini. Ta žurka je bila sjajna i za mene je bilo sjajno iskustvo pošto nisam ranije bio u Srbiji. Imam puno prijatelja koji su Srbi, odrastao sam okružen ljudima koji su iz Beograda, i uvek sam čuo lepe priče o gradu. Svakako nisam bio razočaran. Srećan sam što dolazim u Beograd za Novu godinu i uzbudjen sam što ću upoznati sjajne ljude! Prošli put ću uvek pamtiti, tako lep grad i dobar vajb, upoznao sam mnoge dobre ljude i jeo puno mesa! Očekujem dobar vajb sa novim i starim prijateljima i nadam se da ću uspeti da stignem na let za Cirih poslepodne, pošto nastupam u klubu “Kauz”.

 

Kakav set nam spremaš?

Ne pripremam ništa, pretpostavljam da će te sve videti tamo, koja muzika će se uklopiti. Ali definitivno donosim neke sjajne disco stvari! I neku švajcarsku house muziku! I neke ekskluzive!

 

Čime se baviš kada ne praviš muziku? Reci nam nešto o tvojim interesovanjima?

Kao što sam malopre pomenio, studiram dizajn ovde u Cirihu. Većinu vremena sam samo glupi momak kada sam sa svojom ekipom, i osećam se stvarno dobro ovde u Cirihu. To je sjajno mesto za život! Volim svoju ekipu, oni mi znače sve. Volim da kuvam i takodje uvek sam srećan da posetim svoje roditelje i mog mladjeg brata Till-a i moje tri mačke  Emily, Luigi i Mimi. Puno crtam, i uvek imamo misiju da pokrenemo novi projekat. To nas čini uposlenim i srećnim!

 

Po čemu ćeš pamtiti 2016. i koje planove imaš za 2017. godine?

Malo sam putovao, upoznao puno novih prijatelja i puno naučio. Imao sam prve nastupe u Aziji, što za mene predstavlja veliki korak, i na neki način se zaljubio u gradove koje sam posetio kako nikad nisam bio deo tog sveta… Drago mi je što se tamo vraćam u januaru i februaru! Moji planovi se ne razlikuju mnogo od onih kakvi su sad: želim da izdajem dobru muziku, naučim puno u školi, da budem ljubazan i dobar prema ljudima, možda da budem malo zdraviji i možda, možda sebi kupim motor ako planovi budu išli kako treba. 😉

Send this to a friend