Droga 800 puta jača od marihuane pronađena je u Srbiji, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova, prenosi B92.

Kako navode, reč je o sintetičkom kanabinoidu (5F-MDMB-PINACA) koji kod ljudi može da izazove teško oštećenje zdravlja i važi za jednu od najopasnijih sintetičkih droga.

„Ovo je svetski važna vest s obzirom da će informaciju iz Srbije preko sistema ranog upozoravanja dobiti sve zemlje Evropske unije,“ rekla je za „Blic“ od srede Jelena Janković, rukovodilac Centra za rano upozorenje o novim psihoaktivnim supstancama u Ministarstvu zdravlja.

Prema njenim rečima, kod nas će ova droga odmah biti stavljena na listu zabranjenih psihoaktivnih supstanci, a očekuje dse da to učine i druge zemlje.

„Ova supstanca pripada grupi psihoaktivnih supstanci koje mogu izazvati teško oštećenje zdravlja ljudi. Sintetički kanabinoidi imaju 100 do 800 puta jače delovanje od kanabisa i javljaju se u obliku smole, belkog praha, kristala, ulja, bivše mešavine,“ dodala je ona.

U EU su do danas prijavljene 134 vrste sintetickih kanabinoida i to je najveća hemijska grupa koja se prati u Sistemu ranog upozoravanja. Proizvode se najčešće u Kini i Indiji ali se pakuju u Evropi, objašnjava Jankovićeva.

Ona kaze da sistem ranog upozoravanja o novim psihoaktivnim supstancama ima ključnu ulogu u odgovoru na pojavu novih psihoaktivnih supstanci u EU i funkcioniše po principu prikupjanja informacija o novim supstancama koje su se pojavile u bilo kojoj od članica EU kao i u Turskoj i Norveškoj.

Izvor: B92

Send this to a friend