Debi novog koncepta Richie Hawtina osvojio Coachellu

Prvog dana Coachelle 2017. obeležilo je mnogo zanimljivih dešavanja kroz različite sfere muzike. Dixon je priredio besprekoran performans, Dillon Francis je debitovao svoju novu monolitnu produkciju kao i mnoštvo neobjavljene muzike, verovatno sa njegovog predstojećeg ’’Moombahton’’ LP-a.

Međutim, jednostavno rečeno, niko nije imao nastup kao što je imao Richie Hawtin. Iako mnogi smatraju da je prisustvo elektronske muzike na ovom festivalu zaslužno uvođenje ’’Sahara šatora’’, vredi napomenuti da je Richie Hawtin nastupao na otvaranju ovog festivala 1999. godine, kao on i njegov alter-ego Plastikman. Pored njega su nastupali i The Chemical Brothers, DJ Shadow, Underworld, Amon Tobin i mnogi drugi.

Hawtin učvršćuje line up na Coachelli još od početka, ali njegov set 14. aprila 2017. je bilo nešto potpuno novo, bez presedana – debi novog koncepta “CLOSE — Spontaneity & Synchronicity.”

Napor da Richie Hawtin humanizije i spoji tehnički spektakl sa vizuelnim i audio sintetizovanim zvucima. Komentarišući za LA Times prošle nedelje Hawtin je izjavio: ’’Ako sam došao iz svemira i video DJ-a, zapravo bih pomislio da su DJ-evi čudna sorta ljudi koji imaju samo torzo i glavu.’’

Njegov cilj je da humanizuje njegove neopisive zvuke sa njegovom željom da spoji publiku na više tradicionalan način izazvao je pitanje u njegovom umu: ’’Kako mogu da zbližim ljude sa onim što radim? Kako mogu da se osećaju da razumeju kako sviram svoje instrumente?’’

Puštajući u Mojave šatoru oko 20:00h, kanadski vizionar je odgovorio na pitanje žustro. Umesto da stoji iza štanda i miksuje sa neverovatnom opremom, Hawtin je stajao između dva masivna učvršćenja vezana za live produkciju i tehnologiju. Ne samo da je angažman interpretatora bio potpuno vidljiv dok je oklevao između dve bušotine sa punim fokusom i vidljivošću – on je pametno integrisao svoj nastup u vizuelno programiranje.
Kroz set, LED ekrani koji su bili postavljeni iza njega su puštali neverovatne live snimke pokazujući da je Richijev rad prava magija. Video je transformisan u blistav aranžman. Sve u svemu, krajnji rezultat je kulminirao u fantazmagoriju koja transportuje gledaoce u nezemaljske oblasti , dok istovremeno ustoličuje publiku u strahopoštovanje svedočenja svakog dela njegovog performansa.

Izvor: dancingastrounaut

Send this to a friend