Monolitna betonska zgrada koja predstavlja hram tehno muzike, Berghain, jedno je od glavnih i često nedostižnih odredišta ljubitelja elektronske muzike, andergraund kulture i entuzijastičkih turista.

U nastavku se nalazi deset stvari koje verovatno niste znali o ovom berlinskom klubu.

1. Zgrada u kojoj se nalazi Berghain datira iz 1953. godine. Nastala je u posleratnom pokretu rekonstrukcije Istočne Nemačke i napuštena krajem osamdesetih. Dvojica arhitekata su 2004. godine izvršili restauraciju ove industrijske gradjevine sačuvavši njenu originalnost. Sama konstrukcija glavnog podijuma sa visokim plafonom podseća na srednjovekovne katedrale.

2. Priča o Berghainu počinje pre više od dve decenije kada su Norbert Thormann i Michael Teufele organizovali prvi ”Snax sex party”. Kasnije osnovaju klub Ostgut koji se nalazio na staroj železnici, nakon čijeg se zatvaranja, 2004. godine, rodio Berghain.

3. Ozvučenje Function One u Berghainu radi na samo 10 – 20% od punog kapaciteta. Benedikt Koch, koji je sproveo instalacije zvučnog sistema jednom prilikom je izjavio da ukoliko bi ozvučenje radilo punim kapacitetom osetili bi to u svakom nervu na telu.

4. Bar u delu Berghaina nazvan Lab.Oratory prodaje Crisco. Berghain je, na kraju krajeva, gej-orijentisan klub.

5. Klub je napravljen tako da nema ćorsokaka. Ljudi mogu da kruže po klubu a da ne nalete na zid.

6. Postoji soba za orgije.

7. Sven Marquardt je vratio Britney Spears na ulazu (Ulazak u Berghain za svakoga predstavlja religijsko iskustvo).

8. Lady Gaga je predstavila album u Berghainu 2013. godine.

9. Sven Marquardt je zapravo sjajan fotograf dok se fotografijom bavi od osamdesetih. Takodje, saradjivao je sa prestižnom kućom Hugo Boss.

10. 2013. godine, Berghain je najavio novi projekat, balet nazvan ”Masse”. Muziku su radili Henrik Schwarz, Marcel Dettmann, Frank Wiedemann, Efdemin i Marcel Fengler.

Izvor: RollingStone

Send this to a friend